Dumoulin: 'Beste gevoel op de fiets in twee jaar'

Tom Dumoulin maakte vorige week in de Tour de l'Ain zijn comeback na langdurig blessureleed. In aanloop naar de Tour rijdt hij nog de Dauphiné, waarin hij zich helemaal wil klaarstomen voor La Grande Boucle. Hij beseft dat Roglic momenteel boven hem staat in de pikorde, maar: "We gaan in de Tour zien hoe dat evolueert."
Dumoulin: 'Beste gevoel op de fiets in twee jaar'

Dumoulin vertelt in een gesprek met Het Laatste Nieuws dat hij voor de start van de Tour de l'Ain zenuwachtig was. "Het vertrouwen in eigen kunnen moet weer groeien, dat gaat niet van vandaag op morgen bij mij. Iedereen weet wel dat het nog niet gaat lukken om elke dag daar te staan. Dat is op zich prettig", vertelt de Limburger, die hoopt in de Dauphiné weer een stapje te kunnen zetten. Bij de start van de Tour de l'Ain was was ik nerveus en onzeker, daarom ben ik blij dat het drie dagen lang goed ging. De ene dage beter, de andere minder, er zat wisselvalligheid in. Dat is niet erg, dat gaat hier ook zo zijn. Ik ben vooral bij dat de kop eraf is, dat heeft me deugd gedaan."

'Nog altijd een goede wielrenner'

In de eerste en derde etappe van de Tour de l'Ain maakte Dumoulin een montere indruk, maar in de tweede etappe ging het wat minder goed. Ik baalde”, vertelt hij over die dag. "We wonnen met de ploeg en ik had mee het peloton in stukken gereten, maar ik had gehoopt er in de finale zelf nog bij te zijn. Als ik daarvan niet zou balen, was ik geen topsporter meer. Gelukkig ging het in de slotrit een stuk beter. Toen ik zondag op kop sleurde, had ik mijn beste gevoel in bijna twee jaar op een fiets. Het gevoel dat er nog altijd een goede wielrenner in mij zit."

Dumoulin maakt de vergelijking met Froome. "Hij is er ook lang uit geweest", stelt hij over de viervoudig Tourwinnaar. "Hij heeft een nog zoveel ergere blessure gehad. Fysiek en mentaal is het een heel lange weg voor hem. Hij staat minder ver dan ik op dit moment, al maakte hij zondag ook al een betere indruk dan zaterdag."

Tom Dumoulin vandaag voor de start van de 1e etappe van de Dauphiné

Geen moeite zich op te offeren

Net als in interviews de afgelopen periode benadrukt Dumoulin dat hij gelukkig is met het gedeelde kopmanschap. Hij is niet de grote man en het grote uithangbord, ondanks zijn status als oud-winnaar van de Giro. "Zo ben ik niet qua persoonlijkheid. Dat past helemaal niet bij mij", legt hij uit. "Daarom is het des te prettiger dat het hier niet hoeft. Dat ik alle kansen krijg en dat de hele druk van de ploeg en de natie niet op mijn schouders rust. Daar kon ik op zich wel mee omgaan bij Sunweb, maar ik werd er niet gelukkiger van."

Dumoulin vertelt voorts dat ze bij Jumbo-Visma met open vizier starten aan de Tour, zoals hij het zelf omschrijft. Want wat als Bernal aanvalt, wie zet zich dan op kop? Hij vertelt dat dat duidelijk moet zijn en dat ze daar veel over praten. "Als Primož beter is, heb ik geen moeite om me op te offeren. Als ik merk dat ik zelf beter ben, dan zou ik er wel moeite mee hebben. Dan krijg je zo’n situatie als bij Sky in de Tour van 2012, toen Froome het idee had dat hij beter was dan Wiggins, maar dat hij van de ploegleiding voor Wiggins moest rijden. Dan krijg je wrevel, wordt de sfeer ­vervelend. Als we ons daar ­bewust van zijn, is dat al de helft van de winst."

  • Team Jumbo-Visma
  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws