Anna van der Breggen: 'Mecanicien kwam heus niet uit de bosjes gesprongen'

Na afloop van het door Anna van der Breggen gewonnen NK op de VAM-berg was er enige ophef over de fietswissel van de kersvers Nederlands kamopioen op enkele kilometers van de meet. Ze reageert.

anna van der breggen

Op 3 kilometer van de meet zagen we Anna van der Breggen gisteren tijdens het NK op en rond de VAM-berg in Drenthe op een andere fiets springen. Direct na afloop was er enige consternatie over die fietswissel; was dit wel toegestaan? In deze video op het kanaal van Wielerflits zei de Zwolse er dit over: "Ik had in die laatste kilometers een lekke band. Gelukkig was het een leegloper en werd in de ploegleidersauto de juiste beslissing genomen. En de mecanicien kwam heus niet uit de bosjes gelopen. "

En inderdaad, als je de beelden nog eens terugkijkt, kun je goed zien dat de ploegleidersauto enkele tientallen meters verderop in een zijweggetje staat te wachten en dat de mecanicien dus gewoon eenn stukje is teruggelopen om Van der Breggen te helpen. Als je de regels van de KNWU daarnaast legt, dan was het wel enorme muggenzifterij geweest om haar vanwege deze wissel te diskwalificeren. Gelukkig is dat niet gebeurd.

De regel van de KWNU (afgeleid van een UCI-regel) betreffende het wisselen van fiets

En de beelden van de NOS, met hier de wissel

En even verderop zie je links de ploegleidersauto staan