VIDEO | Weergaloze Van der Poel Nederlands kampioen na magistrale solo in wielerspektakel op de VAM-berg

Op en rond een natte en winderige VAM-berg was het de hele dag koers tijdens het NK voor mannen.

mathieu van der poel
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Het was zoals verwacht een enorm spektakel in Drenthe. De combinatie van het korte rondje van iets meer dan zeven klimmetjes met daarin twee beklimmingen van de VAM-berg en de samenstelling van het peloton - en een Mathieu van der Poel die er zin in had - zorgde ervoor dat het vanaf het begin van de koers ook echt koers was.

Met nog 70 kilometer te gaan gooide Mathieu van der Poel de knuppel écht in het hoenderhok. Hij reed met een groepje van zes waarin onder anderen Pascal Eenkhoorn, Jos van Emden (beiden Jumbo-Visma), Koen de Kort (Trek-Segafredo) en Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ) zaten, naar de solo voorop rijdende Nils Eekhoff (Sunweb). Binnen mum van tijd hadden ze een mooie voorsprong te pakken, hoewel de Jumbo's niet wilden overnemen van Van der Poel (Vier achtervolgers met daarbij MVP's ploeggenoot Oscar Riesebeek, maar ook weer twee Jumbo's, maakten nog wel de oversteek).

De daaropvolgende kilometers was het het Van der `Poel versus Jumbo-Visma. De geelzwarten schaduwden alles wat MVP deed, met name een sterke Pascal Eenkhoorn. Tot 44 kilometer van de meet. Op de keienstrook paste Van der Poel een veldrittactiek toe; hij vloog bergop over de strook en stortte zich vervolgens naar beneden in de bochtige afdaling. Het gaatje was geslagen. Als in een veldrit stond hem een uur lang alles geven te wachten.

En dat deed Van der Poel met verve. Binnen mum van tijd had hij een minuut te pakken en die bouwde hij gestaag uit (klinkt ook alweer bekend uit het veldritseizoen...) Het werd een zegetocht van een uur. Achter Van der Poel waren Eenkhoorn en Eekhoff de sterksten, maar met z'n tweeën waren ze niet opgewassen tegen de magistrale Van der Poel. Eekhoff reed uiteindelijk nog weg bij Eenhoorn en was best of the rest op anderhalve minuut achter een ongenaakbare MVP.

Uitslag: 1. Van der Poel, 2. Eekhoff, 3. Roosen, 4. Eenkhoorn, 5. Van Emden.

Nieuws
  • Cor Vos