Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

De UCI houdt van boetes uitdelen. Je hoeft als wielrenner je pielemuis maar uit de broek te halen voor een sanitaire stop terwijl tachtig meter verderop een oud vrouwtje de was ophangt en de kassa rinkelt in Zwitserland. In je ploegleidersauto je handen niet op tien voor twee aan het stuur? Dat wordt Zwitserse Francs pinnen.

En dan die sokkenfetisj van de UCI. Iedereen staat de beelden van die overijverige UCI-commissaris nog wel voor de geest, die denkt met het meten van de soklengte van wielrenners een Derde Wereldoorlog te voorkomen. Als een Gandalf was-ie in de weer met z’n meetlint, de Lord of the Socks. Een millimeter te hoog? You shall not pass!

Boven sokken zit een koersbroek (geen witte, Mathieu!) en daarboven zit een shirt. Als je nationaal kampioen wordt, is dat een shirt in de kleuren van de vlag van je land. Een prachtige wielertraditie. Wat een feest moet het zijn voor een coureur om een jaar lang in zo’n kampioenstrui te mogen rijden. Althans, dat zou het moeten zijn.

Want helaas, waar de UCI met sokken strenger is dan Donald Trump met het binnenlaten van Mexicaanse immigranten, daar mogen ploegen met zo’n kampioensshirt van de UCI schijnbaar hun goddelijke gang gaan. Het gevolg is dat er van zo’n vlag vaak nog weinig overblijft.

Neem nu het geval – een betere term heb ik er niet voor - waar Primoz Roglic sinds kort in rond rijdt. Een half Jumbo-shirt waar zigzaggend opeens een klein Sloveens vlaggetje is ingefietst. Alsof de ontwerper halverwege het ontwerpen opeens dacht: ‘o ja, verdomd, dit zou een kampioenstrui moeten worden’. Foei, Jumbo! (Terwijl jullie met de Noorse kampioenstrui van Amund Grøndahl Jansen het nog wel zo goed deden..)

Maar de Italiaanse trui die UAE voor Davide Formolo in elkaar had geknutseld spande de kroon. De tricolore! In potentie verreweg de mooiste trui van het peloton. Door UAE verminkt tot een mislukte Mondriaan-imitatie met wat rode, groene en witte vlakken. Alsof je de meest heerlijke versgemaakte pasta bolognese door de blender haalt en er een babyprutje Olvarit van maakt.

En waarom? Zodat we de sponsor goed kunnen zien op een foeilelijk shirt. Daar wil je als sponsor toch ook niet mee geassocieerd worden? – die sponsor is in dit geval nota bene een dubieus land!

Dus, UCI, straf eerst met terugwerkende kracht het management van UAE maar eens. Laat ze het maar eens goed voelen, dan laat de rest het voortaan wel. Misschien is een geldstraf eigenlijk niet eens afdoende, nu ik er zo eens over nadenk. Een lijfstraf! Dat zijn ze in de Verenigde Arabische Emiraten wel gewend, immers.

Zo hoort het

Zo hoort het niet

En zo al helemaal niet!

  • Davide Formolo

Laatste nieuws