Belgische wielercoach over wattages Van der Poel: 'Nog nooit gezien'

Mathieu van der Poel imponeerde gisteren op het NK met een solo van 40 kilometer. Hij deelde zijn rit op Strava en de cijfers die hij daar laat zien maken grote indruk op de Belgische sportcoach Paul Van Den Bosch, in het verleden trainer van Sven Nys en tegenwoordig van diens zoon Thibau.

Belgische wielercoach over wattages Van der Poel: 'Nog nooit gezien'
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel trapte in de wedstrijd een normalized wattage van bijna 400 watt. "Over 180 kilometer is dat fenomenaal", vertelde Van Den Bosch aan Sporza. "Ik heb in mijn carrière veel wedstrijden geanalyseerd, maar dit heb ik nog nooit gezien."

"Het gaat wel om normalized power", legt hij uit.. "De nulpunten zijn weggefilterd. Het gaat om de momenten dat een renner vol kan trappen. De momenten dat je de benen stilhoudt, in een afdaling bijvoorbeeld, tellen niet mee."

Het echte gemiddelde wattage van Van der Poel ligt volgens de trainer daarom wel wat lager. "Ik denk wel dat Van der Poel nu harder fietst dan in de Strade of Sanremo", vervolgt hij. "Toen was hij naar zijn topvorm aan het toegroeien en ondertussen heeft hij ook wedstrijdritme opgedaan."