Oliver Naesen over ontwikkeling Decathlon AG2R-La Mondiale: 'Er is minder een tweedeling tussen ploegleiders en renners'

Oliver Naesen is een van de veteranen van Decathlon AG2R-La Mondiale, dat vorig jaar dertig keer won en hard aan de weg timmert richting de toekomst.

Naesen

In gesprek met Wieler Revue noemde manager Alex Carera Decathlon AG2R-La Mondiale de ploeg waarop gelet moet worden de komende vijf jaar. Deze winter ging Wieler Revue dan ook langs bij de persdag van de Franse ploeg. We spraken er onder meer met Sam Bennett en toptalent Paul Seixas, maar schoven uiteraard ook aan voor een gesprek met de immer eerlijke en open Oliver Naesen. We vroegen Naesen onder meer naar de ontwikkeling van de ploeg.

Charmant

In hoeverre gaat het Franse uit deze ploeg?
Naesen: "Totaal. De besprekingen gaan tegenwoordig in het Engels. Met Luke Roberts en Luke Rowe zijn er Engelstalige ploegleiders bijgekomen, en ook de andere nieuwkomers in de staf zijn dat. De Fransen die nog geen Engels spraken, krijgen les. De ploeg heeft een leraar ingehuurd om hen de taal te leren. Het wordt ze min of meer verplicht. Decathlon opereert natuurlijk ook veel internationaler dan een AG2R. Voor Decathlon is het belangrijk dat we óók de internationale markt aanspreken.”

Liep je voor je gevoel soms tegen muren op juist door dat Franse conservatisme?
"Als ik de ploeg van nu vergelijk met die van vijf jaar terug is alles anders. Dat is niet te vergelijken, maar het is niet dat ik toen tegen muren aanliep. Ik kon vijf jaar terug ook niet zeggen wat er moest gebeuren om de ploeg beter te maken. Er zijn steeds competentere mensen bijgekomen om te werken aan de structuur en achter de schermen alles klaar te maken om te presteren. Ik heb het gevoel dat alles klaarstaat, maar dat we enkel nog de scherpe speerpunten missen om écht een topploeg te zijn."

Wij Nederlanders zijn best uitgesproken als het op Fransen aankomt. Neem Richard Plugge in de Tour de France 2024 over Groupama-FDJ. Alleen zijn Fransen natuurlijk niet gek. Kregen jullie dan vooral meer vrijheid?
"Dat denk ik wel. Het familiaire van een Franse ploeg is charmant, maar hoe je met de trainer of coach sprak was losser dan ik van buiten zie bij een ploeg als Team Visma | Lease a Bike. Het was meer van: doe je ding maar. Het is strikter geworden. Alleen toen ik met Greg Van Avermaet trainde in zijn tijd bij BMC was die ook zo vrij als een vogel op training…”

Dominique Serieys

Het is vrij geruisloos gegaan, maar de ploeg heeft met Dominique Serieys een nieuwe manager gekregen. Is hij internationaler gefocust dan Vincent Lavenu?
"Nou, hij is Frans en komt uit Chambéry, waar de ploeg haar thuisbasis heeft. Hij is heel direct. Als hij iets van je wil gaat hij je niet met fluwelen handschoenen aanpakken. Hij geeft bijvoorbeeld duidelijk aan hoeveel UCI-punten hij van je verwacht in een bepaalde periode. Dat is een duidelijk doel. Onze kalender is door hem veranderd. Hij heeft geanalyseerd waar we jaar in jaar uit weinig punten scoorden. Daar gaan we niet meer naartoe. Hij is ook niet de sport ingekomen om er nog twintig jaar te blijven. Hij is ambitieus om de ploeg naar een hoger niveau te tillen en de ploeg klaar te maken om uiteindelijk grote kopmannen en grote budgetten te laten aantrekken. Dat doet hij op een Nederlands-Franse manier.”

Met die directheid kom je weer terug bij het feit dat de Franse renners nu Engels moeten leren.
"Ja, zeker. En hij telt zichzelf er ook bij. Hij sprak een beetje Engels omdat hij vroeger in autoracen heeft gezeten, maar zijn Engels was niet van hoog niveau. Hij heeft zichzelf verplicht om lessen te nemen. Het is minder van ‘jullie’, maar meer van ‘wij’. Er is minder een tweedeling tussen ploegleiders en renners. Het is belangrijk om geen vingerwijzen te krijgen als iets niet marcheert. Als er een wij-gevoel ontstaan, wordt er samen aan een oplossing gewerkt in plaats van dat iemand zich afsluit en gaat mokken. Dat groepsgevoel heeft hij erin weten te brengen.”

Magazine
  • Cor Vos