Voorbeschouwing | 4 favorieten voor de Groene Trui

Er liggen genoeg kansen voor ze, maar toch is de Tour van dit jaar geen spek voor de bek van de sprinters. Meer dan ooit moet je anno 2020 meer dan een pure sprinter zijn om voor het groen in aanmerking te komen. Dat in overweging nemende komen we tot de volgende (niet verrassende) conclusie: wie Peter Sagan verslaat wint het groen.

Voorbeschouwing | 4 favorieten voor de Groene Trui
  • Peter Sagan Peter Sagan
  • Sam Bennett Sam Bennett
  • Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Wout van Aert Wout van Aert

Peter Sagan

Geboortedatum: 26 januari 1990

Nationaliteit: Slowaaks

Team: BORA-hansgrohe

Aantal Tourdeelnames: 8

Aantal etappezeges: 12

Peter Sagan is niet de snelste sprinter van het pak, maar hij kan wel dingen die de andere sprinters niet kunnen. De Slowaak is al jaren één van de grootste sterren van het peloton en ondanks dat het echte onoverwinnelijke aureool dat hij een paar jaar geleden had er een beetje af lijkt, is hij zeker in een lastige finale amper te kloppen. Misschien is de enige die Sagan kan kloppen in de strijd om groen, Sagan zelf. Sinds 2012 startte de Slowaak elk jaar in de Tour en ook in elk jaar won hij het groen, 2017 uitgezonderd. Dat akkefietje met Cavendish weet u nog? Cavendish kwam ten val en Sagan werd uit de Tour gezet. Wanneer de drievoudig wereldkampioen op zijn fiets blijft zitten en geen gekke dingen doet, blijft hij kandidaat nummer één voor het groen. Het parkoers helpt hem dit jaar zeker een handje mee, want ook in zwaardere ritten weet Sagan altijd z’n puntjes te sprokkelen. Een groot voordeel ten opzichte van de andere sprinters. Zeker nu Michael Matthews geen Tour de France rijdt, maar zich op orders van zijn ploeg op de Giro stort. Overigens komt hij Sagan daar wel tegen, want Sagan rijdt beide wedstrijden.

Caleb Ewan

Geboortedatum: 11 juli 1994

Nationaliteit: Australisch

Team: Lotto-Soudal

Aantal Tourdeelnames: 1

Aantal etappezeges: 3

Caleb Ewan is misschien wel de snelste sprinter van het pak. Van de zes sprintritten won hij er vorig jaar drie, inclusief het ‘open WK voor sprinters’ op de Champs-Elysées. Toegegeven, Groenewegen ging de eerste etappe fiks onderuit, het duurde daardoor een paar dagen voordat hij op gang kwam en hij had last van een lichte verkoudheid, maar na de sprint op de Champs-Elysées was de Amsterdammer realistisch: “Ewan was vandaag de snelste.” In het intro van dit artikel stelden we dat je meer dan een pure sprinter moet zijn om een gooi naar groen te doen. Wel, Ewan is ook meer dan dat. Herinnert u zich de Giro-etappe naar Frascati vorig jaar nog? Die van De Val van Dumoulin? Richard Carapaz won die flink heuvelachtige etappe door in de laatste kilometer weg te rijden uit een groepje van een paar man. Ewan werd tweede, maar maakte enorme indruk met zijn sprint naar het achterwiel van Carapaz. Daarnaast sprintte Ewan al twee jaar op rij iedereen uit de wielen op de pittige Hatta Dam in de UAE Tour. Peter Sagan moet aan de bak!

Sam Bennett

Geboortedatum: 16 oktober 1990

Nationaliteit: Iers

Team: Deceuninck - Quick Step

Aantal Tourdeelnames: 2

Aantal etappezeges: 0

Sam Bennett is nog zo’n renner die eigenlijk meer is dan een pure sprinter. De Ier van Deceuninck - Quick Step staat, ondanks dat hij al 30 is, pas voor zijn derde Tour en wil dit jaar een gooi naar het groen doen. De afgelopen jaren kwam hij uit voor BORA-hansgrohe en met Peter Sagan in de ploeg speel je als sprinter al snel de tweede viool natuurlijk. Hij mocht z’n heil zoeken in de Giro en Vuelta en deed dat absoluut niet verkeerd, want in totaal wist hij respectievelijk drie en twee ritten te winnen. Bij de ploeg van Lefevere is Bennett het absolute speerpunt in de sprints en kan hij op ervaren ploeggenoten rekenen. Mannen als Michael Mørkov weten als geen ander hoe ze een sprinter in goede positie naar de meet moeten rijden. In de Vuelta van vorig jaar maakte Bennett indruk met twee ritzeges, waaronder eentje in een heuvelachtige etappe naar Alicante. En ook in de spectaculaire waaierrit naar Guadalajara was Bennett bij de pinken. Alleen Philippe Gilbert was die dag beter. Lang verhaal kort, ook Sam Bennett kan wel iets meer dan sprinter alleen en hij zit in de juiste ploeg. Kan hij nu hij verlost is van het ‘juk van Peter Sagan’, zijn voormalige kopman ook naar de troon stoten?

Wout van Aert

Geboortedatum: 15 september 1994

Nationaliteit: Belgisch

Team: Jumbo-Visma

Aantal Tourdeelnames: 1

Aantal etappezeges: 1

Wout van Aert maakte vorig jaar indruk bij zijn debuut in de WorldTour. Dat hij kon tijdrijden wisten we, maar dat hij in de Dauphiné Sam Bennett en Julian Alaphilippe erop wist te leggen in de sprint hadden we niet verwacht. In de Tour herhaalde hij dat kunstje, nu waren onder meer Viviani, Ewan, Matthews en Sagan de geklopten. De verbaasde blik van Viviani sprak boekdelen en is onvergetelijk. Van Aert die alle topsprinters hier een loer draait? Het was waar! De Tour eindigde helaas in mineur voor Van Aert. In de tijdrit knalde hij tegen een uitstekend deel van een dranghek waardoor z’n Tour en bijgevolg zijn hele seizoen erop zat. Wat volgde was een lange revalidatie. In de tweede helft van de winter kreeg Van Aert groen licht om weer te gaan crossen en het spreekt voor zich dat de vreugde groot was toen hij won in z’n eigen Lille. Over 2020 kunnen we kort zijn: Van Aert is beter dan ooit. Hij is ronduit indrukwekkend bergop, maar z’n sprint mag er ook zijn. Als er iemand Sagan kan bedreigen is het Van Aert, maar gaat hij daar ook de ruimte voor krijgen bij Jumbo-Visma? De geblesseerde Steven Kruijswijk is vervangen door Amund Grøndahl Jansen, wat er in theorie voor kan zorgen dat Van Aert minder op het vlakke op kop moet sleuren. Een kans wellicht!