Tour de France | Aleksej Loetsenko klimt op grote plaat naar zege, wapenstilstand in peloton

De etappe die door de streek van Tim Krabbé's De Renner gaat, maar daar is al genoeg over gezegd en geschreven. De etappe dus!
loetsenko

Nog een dag zonder kopgroep was ondenkbaar, want de gedachte was dat de vlucht van de dag wel eens een kans zou kunnen hebben. En dus waren het niet de minsten die eropuit trokken vandaag. Greg van Avermaet (CCC), Nicholas Roche (Sunweb), Jesus Herrada (Cofidis), Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Neilson Powless (EF), Edvald Boasson Hagen (NNT), Daniel Oss (Bora) en Aleksej Loetsenko (Astana) vonden elkaar en werkten in het (relatief) vlakke eerste deel van de etappe goed samen.

Ze fietsten een maximale voorsprong van zo'n zes minuten bij elkaar, waardoor Van Avermaet virtueel het geel pakte. In het peloton reed Mitchelton-Scott op kop in dienst van kersvers geletruidrager Adam Yates. Zij leken het wel best te vinden dat de kopgroep wegbleef, maar INEOS en Jumbo-Visma dachten daar schijnbaar anders over, want aan de voet van de drietrapsraketklim was het verschil nog maar drie minuten. Volop spanning dus. Zou de vlucht het halen?

Op de Col de la Lusette (1e categroie), het veel lastigere broertje van de Mont Aigoual, bleef INEOS het tempo bepalen. Dylan van Baarle drukte zijn prachtige snor geenszins en nam een deel van de klim voor z'n rekening. Vooraan leken Van Avermaet, Roche, Loetsenko, Herrada en Powless de sterksten.

Met nog 4 kilometer te klimmen op de Lusette bleek dat Loetsenko (met Botero-verzet) de állersterkste was vooraan, terwijl INEOS in het peloton het niet al te hoge tempo nog steeds bepaalde (er reed een grote groep mee in hun zog en het verschil met Loetsenko bleef ook ongeveer 3 minuten, die in Jesus Herrada op een halve minuut zijn naaste belager had. Het zag er plots weer beter uit voor de mannen vooraan - en dan met name Loetsenko.

Aan de voet van de Mont Aigoual was het duidelijk: van het peloton ging het niet komen - het enige opwindende dat daar gebeurde was een lekke band van Pogacar. Loetsenko reed ondertussen onbedreigd op de etappezege af. Het verschil met Herrada werd groter en groter. De Mont Aigoual was in het voordeel van de Kazach: stampen op de grote plaat. Op de meet had Loetsenko een kleine minuut op de Spanjaard. Greg van Avermaet werd op meer dan twee minuten derde. In de groep der favorieten sprintte Bauke Mollema nog mee voor de ereplaatsen; hij werd zesde.

Top 10 van de dag

Laatste nieuws