De 10 meest opvallende zaken uit de eerste Tourweek: Bolletjesspoken, Wonderwout en meer!

We zijn alweer ruim een week onderweg - de eerste Tourweek duurt traditioneel gezien langer dan een week door het openingsweekend; het is een van de vele Tourwetten.. Tijd om een tussenbalans op te maken.
wout van aert superman

1) Wielrenners maken - samen met de elementen - de koers; niet de parcoursbouwers

Je kunt de Mount Everest in het parcours opnemen, maar als je het te ver van de finish doet, er de hele klim wind tegen staat of de renners de vooruitzichten voor de komende twee weken wel even zwaar genoeg vinden, zal het weinig spektakel opleveren.

Ze hadden zo hun best gedaan - misschien wel iets té veel hun best - bij de Tourorganisatie om spectaculaire etappes uit te tekenen in de eerste week, maar de renners maakten er op die bergen een soort veredelde Gran Fondo van - de renners in het wiel van Wout van Aert op Orcières-Merlette zullen er misschien anders over denken. Steekt er echter een windje op vanuit de goede richting: KOERS!

2) Daarop inhakend: wat zijn waaiers toch fantastisch!

Wat was het een feest toen BORA-hansgrohe de knuppel in het hoenderhok gooide in de etappe de dag na de saaiste bergetappe ooit. Is het een idee om zo af en toe megadroneventilatoren schuin achter het peloton te laten vliegen? (Nee, want de renners en de elementen maken dus de koers; laten we de techniek er een beetje buiten proberen te houden!) Is het een idee om posters te laten maken van een beeld zoals hieronder? (Ja, dat is een heel goed idee! Liefst ook met het Spaanse woord voor waaiers erop: ABANICOS!

3) Blij Dat Ik Glij (Content Que Je Glisse) kwam dit jaar vanuit de bergen rond Nice

Eigenlijk hadden ze bij de eerste etappe in Nice de winnaar moeten bepalen door aan de meet een bel op te hangen en dan maar te kijken wie daar als eerste aan klingelde. Het leek namelijk meer op een aflevering van Te Land Ter Zee En In De Lucht dan op een wielerkoers. Dat krijg je dus als het heel lang niet regent, plots de hemelsluizen volledig opengaan en er een peloton op dunne bandjes overheen komt zetten.

4) Tourbaas Prudhomme heeft merde in z'n ogen

Waarschijnlijk was de bruiloft van Grapperhaus volgens Tourbaas Christian Prudhomme ook vlekkeloos verlopen. Zeggen dat het Franse publiek (in de Pyreneeën ook een hoop Basken en Spanjaarden trouwens) is zoiets als zeggen dat de sfeer bij Team Movistar altijd tiptop is..

5) 400 dagen zonder competitie is toch níét de beste voorbereiding op de Tour

We zagen door onze oranje bril Tom Dumoulin die Tour wel even winnen. Maar het blijkt toch wel een dingetje te zijn als je meer dan een jaar geen serieuze wedstrijd rijdt (oké, vlak voor de Tour wel twee voorbereidingskoersen) en dan met 's werelds beste renners aan de start de Tour moet betwisten. Zo werkt het dus niet - helaas.

6) Je kunt bergop ook een ravijn inrijden - gelukkig wel met minder gevolgen dan bergaf

Het is ook even schrikken natuurlijk, als er vanuit de mist plotseling een bolletjesspook opdoemt aan de kant van de weg. David Gaudu raakte er zo van van slag dat hij pardoes recht op het bolletjesspook afreed en bewees dat je ook bergop een ravijn in kunt rijden. Of de kant in sukkelt, zoals Michel Wuyts het hieronder veel mooier verwoordt.

7) Je had Richie Porte prima in je Tourpoolteam op kunnen nemen (even afkloppen natuurlijk..)

Sorry Richie, we hadden niet zo gemeen over je moeten doen (in dit stuk zetten we Richie Porte met stip op nummer 1 als renner die je absoluut niet in je Tourpoolteam moest opnemen). Maar je gaat hartstikke lekker. Elfde in het klassement en puntjes sprokkelen in de bergetappes. De mensen die tegen ons advies ingingen zijn spekkoper. Voorlopig...

8) En het is vooral de Tour van de overtreffende trappen: jong, jonger, jongst

Het is wachten op de eerste Tourwinnaar met zijwieltjes. Marc Hirschi, Tadej Pogacar en ook Wout van Aert nog wel; de smaakmakers van deze Tour zijn allemaal jong - en er zijn er meer dan deze drie; wat te denken van bijvoorbeeld Egan Bernal. Ook buiten de Tour is het een trend. Er komt een moment dat er renners rondrijden waarvan Valverde de opa had kunnen zijn..

De jeugd heeft de toekomst! En dus eigenlijk ook het heden..

9) Sloveen, Sloveniër, Sloveenst

In Slovenië wonen twee miljoen mensen en de twee op het oog sterkste mannen van deze Tour (bergop dan, zie nummer 10..) komen uit dat landje. Daarmee staat 1 op de 1 miljoen Slovenen op dit moment in de top 10 van de Tour. Een ratio die we niet meer gezien hebben sinds de broers Schleck (die deden het zelfs met 1 op de 314.000 Luxemburgers) Ook de Colombianen doen lekker mee. 4 man in de top 10 en iets meer dan 40 miljoen inwoners zorgt ervoor dat 1 op 10 miljoen Colombianen in de top 10 van de Tour staat.

10) En - uiteraard - Wout, Wouter, Woutst

Not al superheroes wear capes, some drive bicycles. Dit is buiten al het bovenstaande vooral de Tour de Wout. Er rijdt in het peloton iemand (Miguel Angel Lopez) rond met de bijnaam Superman. Dat is niet meer helemaal serieus te nemen als ook Wout van Aert in datzelfde peloton rondrijdt. Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Wonderwout, op z'n Bianchi.

Wout van Aert tijdens de Tour de Wout

Laatste nieuws