Marc Hirschi krijgt nu wel loon naar werken, Zwitser gaat solo over de meet na coup van Sunweb

Vooraf had iedereen gedacht dat de vlucht van de dag vooruit zou blijven in de twaalfde etappe van de Tour de France, maar niks was minder waar. In de finale liet Marc Hirschi andermaal een sterk staaltje wielrennen zien. Ditmaal beloonde hij zichzelf wel met de etappezege.
marc hirschi

Het leek een ideale dag voor de vluchters in de langste rit van de Tour (218 kilometer) van Chauvigny naar Sarran-Corrèze. Maar dat was buiten het peloton - met name de mannen van BORA, die iets probeerden voor Sagan z'n groene missie - gerekend. De sterke groep met Kasper Asgreen (Deceunick-QuickStep), Imanol Erviti (Movistar), Luis Leon Sanchez (Astana), Nils Politt (Israel Start-Up Nation), Max Walscheid (NTT) en Mathieu Burgaudeau (Total-Direct) kreeg nooit meer ruimte dan een minuut of twee.

Er sijpelde bovendien steeds meer berichten binnen van wielervolgers in Frankrijk dat de klim van tweede categorie op zo'n 30 kilometer van de streep een naar ding was en ook de rest van de finale als lastig te kwalificeren viel.

In die lastige finale trok met name Sunweb in eerste instantie fel van leer, met Hirschi, Kragh Andersen en Benoot tegelijkertijd in de aanval. Ze hadden het gezelschap van Soler, Schachmann en Pacher. Op de klim van tweede categorie maakte Benoot onmiddellijk tempo en niet veel later bleek waarom: een aanval van de man in vorm Marc Hirschi. In het peloton had ook QuickStep een plannetje: Devenyns lanceerde Julian Alaphilippe. De klassementsmannen hielden zich koest.

In de afdaling van de klim liet Hirschi, na dat eerder al in zijn Pyreneeën-expeditie tentoongespreid te hebben, zien een uitmuntend daler te zijn. Hij liep uit op zijn naaste achtervolgers, het duo Schachmann/Soler (30 seconden) en de groep Alaphilippe (11 man sterk), die op een kleine minuut reed. Van het peloton had Hirschi niks meer te vrezen, dat reed op twee minuten.

Die verschillen bleven in de laatste 20 kilometer ongeveer gelijk en dus kon Marc Hirschi nu wel het podium op na een solo. De sterke Zwitser beloont zichzelf na bijna 100 kilometer solo in de Pyreneeën nu dus wel met een zege. Een knap staaltje van de jonge (22, de op drie na jongste renner in koers) Sunweb-renner. Achter de oververdiende winnaar achterhaalde de groep Alaphilippe het duo Soler/Schachmann;

De top 10 van de dag

  • Marc Hirschi

Laatste nieuws