Merckx na Tourwinst Pogacar: 'Evenepoel heeft nog niets laten zien'

Tadej Pogacar wist afgelopen zaterdag met een ongeziene tijdrit het geel nog te veroveren op Primoz Roglic. Voor het gros van de Tourvolgers was dit een grote verrassing, maar dat gold niet voor Eddy Merckx. De Kannibaal had het zien aankomen en waarschuwt tegelijkertijd diens jonge landgenoot Remco Evenepoel.
Merckx na Tourwinst Pogacar: 'Evenepoel heeft nog niets laten zien'

"Ik was helemaal niet verrast door Pogacar", vertelt Merckx aan L'Equipe. "Vraag het maar aan mijn vrouw en vrienden. Ik zei dat die 57 seconden niet gnoeg waren. Wachten op de tijdrit was ook de enige optie voor Pogacar, want hij heeft de tijd aan zijn zijde. Hij is nog maar 21 en een tuk frisser dan Roglic, dat konden we de laatste dagen wel zien. Hij wist ook wel dat hij niet hoefde te aanvallen, want Jumbo-Visma was veel sterker. Pogacar hoefde alleen maar een beetje onder de radar te blijven voor de tijdrit."

Volgens Merckx heeft Jumbo-Visma het niet goed aangepakt. "Ze hebben dom gereden", zegt hij. "De laatste drie weken hebben ze volle bak op kop gereden en niets laten gebeuren, maar ze vergaten die jonge gast die op 57 seconden stond. Eigenlijk waren ze er naar op zoek om verslagen te worden, want het was wel duidelijk dat Pogacar ze niet zou gaan aanvallen. Hij kon ze bergop niet lossen, daarom hadden ze al veel eerder moeten proberen hem te lossen, zodat het gat groter werd."

Wanneer er met een Belg over een 21-jarige renner die de Tour wint wordt gesproken, moet natuurlijk de vergelijking met Evenepoel worden gemaakt. "Laten we niet teveel op de zaken vooruitlopen", zegt Merckx over zijn jonge landgenoot. "Hij heeft nog niks laten zien. Hij praat veel, maar ik wacht af om de rest te zien. Ik weet ook niet of de overwinning van Pogacar goed nieuws is voor Evenepoel. De lat ligt erg hoog."

"Bernal was ook niet zo goed dit jaar, dus we moeten zien hoe hij terugkeert en of hij in staat is om de grote rivaal van Pogacar te worden de komende jaren."

  • Remco Evenepoel
  • Tadej Pogacar

Laatste nieuws