HomeWKAnnemiek van Vleuten doet toch mee aan het WK: 'Gekkenwerk, maar kan...

Annemiek van Vleuten doet toch mee aan het WK: ‘Gekkenwerk, maar kan het niet geloven’

Gebroken pols of niet, Annemiek van Vleuten doet toch mee aan het WK. De regerend wereldkampioene vertelt aan de NOS dat het, mede dankzij een brace, medisch verantwoord is om mee te doen aan de wegwedstrijd.

“Ik heb gisteren getraind op de Posbank en een goede test gedaan en dat is best goed gegaan”, vertelt Van Vleuten aan de NOS. “Trekken aan het stuur gaat nog niet 100%. Een hele felle demarrage zat er gisteren nog niet in, maar als ik zie hoe snel ik herstel verwacht ik wel dat dat zaterdag een stuk beter zal zijn.”

“Ik ga zaterdag rijden. We gaan dat vrijdag echt bekendmaken, maar dat was gisteren wel hoopgevend”, vervolgt ze. Als uittredend wereldkampioene heeft Van Vleuten een startplek op naam. De wereldkampioene is altijd zeker van een startplek. Daardoor hoeft een ploeggenote haar startplek ook niet op te geven. Voor Van Vleuten heeft dat ook meegespeeld in haar beslissing om toch van start te gaan. Ze rijdt daarom ook de tijdrit niet en heeft haar plek afgestaan aan Ellen van Dijk. “Ik heb wel over de tijdrit nagedacht. Maar door die niet te rijden heb ik twee dagen extra herstel”, legt ze uit. “En bij een tijdrit moet je ook maximaal aan je stuur trekken en gaat het om elke seconde. Ik acht mezelf niet in staat om dat nu al te doen. Daarnaast stond Ellen van Dijk op de reservelijst en het is echt een parkoers voor haar. Ik hoop ook dat ze het echt goed gaat doen. Het voelde niet goed om haar plek in te nemen met deze hand. Zaterdag neem ik niemands plek in, dus dat voelde gewoon beter.”

Fietsen met een brace

“Het is echt een rollercoaster van emoties. Je denkt dat het hele seizoen voorbij is, maar toen de artsen met me gingen meedenken en het medisch verantwoord vonden om te rijden, kwam er toch een sprankje hoop”, legt Van Vleuten uit. “Ik had verwacht veel meer pijn te hebben op de fiets en m'n stuur niet goed beet te kunnen hebben. Dan was het ook niet veilig om te fietsen en zou ik sowieso niet gaan. Maar na twee dagen kon ik eigenlijk weer zonder pijn goed op het stuur leunen en dan gaat m'n herstel zo snel.”

Van Vleuten zal de wedstrijd rijden met een op maat aangemaakte brace en als ze niet fietst heeft ze een zwachtel om, om te voorkomen dat haar pols opzwelt. De hechtingen blijven er voorlopig ook inzitten. “Of het gekkenwerk is? Ja, dat is het ook en ik kan ook echt niet geloven dat ik hier sta, maar ik kan ook niet geloven dat ik echt niet heel veel pijn heb op de fiets. Dat vind ik echt al een medisch wonder”, besluit ze.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Parkoers WK 2024 uitgelekt: omloop op maat van klimmers en punchers

Volgend jaar is het de beurt aan Zürich (Zwitserland) om het WK wielrennen te...

🎥 Demi Vollering omhelsde Lotte Kopecky direct na finish en had lieve woorden voor haar

Na de wat vreemd verlopen finale van Strade Bianche in maart was er het...

Demi Vollering na zilver op WK: ‘Lotte was veruit de sterkste en speelde het goed’

Op voorhand was Demi Vollering samen met haar ploeggenote bij SD Worx Lotte Kopecky...