Van der Breggen verpulvert concurrentie en is wereldkampioene

Anna van der Breggen heeft op weergaloze wijze het WK wielrennen gewonnen en pakt de dubbel, nadat ze ook al de tijdrittitel won. De 30-jarige renster van Boels-Dolmans won een door Oranje gedomineerde wedstrijd na een lange solo van 42 kilometer. Ze is de eerste rensters sinds Jeannie Longo die in één jaar de dubbel pakt.
Van der Breggen verpulvert concurrentie en is wereldkampioene

Nederland had eigenlijk de hele koers de touwtjes in handen. Toen er een grote kopgroep wegreed, zat Amy Pieters mee om te controleren. Met onder meer Christine Majerus en Lisa Brennauer zaten er enkele sterke rensters mee. De groep kreeg maximaal tweeënhalf minuut voorsprong en de Sloveense Eugenia Bujak besloot de oversteek te maken. Dat lukte haar, maar het was een maat voor niets, want in de achtergrond gaf Nederland gas.

Op het klimmetje met de naam Mazzolano trok Van der Breggen flink door. Omdat de wind van opzij kwam, trok ze de hele boel aardig op de kant. Achteraan stond de deur open en ook de voorsprong van de kopgroep smolt als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk reed Marianne Vos het laatste gaatje dicht. Sterker nog, ze ging op en over de kopgroep en dunde het pak nog meer uit. Daarbij zaten Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, maar ook Elisa Longo Borghini. Vos moest eraf, wat voor Van Vleuten het signaal was om aan te vallen.

Ze kreeg echter geen ruimte, maar achter de aanval van Van der Breggen vlak daarna zat veel meer. Niemand kon haar bijhouden en haar voorsprong liep rap op. Het achtervolgende groepje liet zich daarna al snel weer inlopen door het peloton.

1-2-4

Voor Van der Breggen maakte het allemaal maar weinig uit, want ze bleef doorgaan. In de achtergrond sprongen Longho Borghini en Van Vleuten nog weg. In een spannend sprintje was Van Vleuten uiteindelijk de beste van de twee. Marianne Vos maakte het feesjte compleet door nog vierde te worden. 1-2-4 voor Nederland dus!

De top-10

Laatste nieuws