Het perfecte WK van de Nederlandse dames: 'Alles verliep volgens plan; steady snoeihard omhoog!' 

Als altijd hadden de Nederlandse dames op papier het sterkste team, maar dan moet je het ook nog afmaken. Datr lukte gisteren op het WK perfect. De hoofdrolspeelsters aan het woord.

anna van der breggen en annemiek van vleuten

Nederland werd gisteren met Anna van der Breggen, Annemniek van Vleuten en Marianne Vos 1, 2 en 4 op het WK op en rond het circuit van Imola. Een WK met een prachtig resultaat voor de oranje dames, dat ook geheel volgens het vooraf uitgestippelde tactische plan verliep.

De wereldkampioene vertelt na afloop: "We hadden een plan in de vierde ronde aan te vallen op de klim en daar voelde ik me best wel goed. Het was misschien wat vroeg om daar al alleen te komen zitten, maar toen het gebeurde heb ik verder niet meer nagedacht en ben ik gewoon gegaan. Al met al een superzware koers. Ik ben nu moe, het voelt voldaan, maar absurd", aldus een blije Van der Breggen tegen de NOS.

Ook Annemiek van Vleuten was dik tevreden met haar zilveren plak, zeker gezien de omstandigheden (gebroken pols) waaronder ze aan de start verscheen. "Verbazingwekkend dat ik hier sta! En een heel mooi een-tweetje. Anna heeft het supergoed gedaan. Ik probeerde nog naar haar toe te harken, maar dat lukte niet. Maar een tweede plek is heel mooi, dat had ik vorige week nooit gedacht."

Bondscoach Loes Gunnewijk haakte aan in de hosannastemming en ging, als verantwoordelijke voor de tactiek, daar nog eens wat dieper op in."Zo'n uitslag, daar gingen we natuurlijk voor en dan is het supermooi dat het ook gebeurt. En helemaal volgens plan: de eerste drie rondes controleren en dan op het eerste klimmetje in de vierde ronde 'steady snoeihard' om de anderen de adem af te snijden en dan op de tweede klim een aanval. Dat gebeurde perfect."

WK
  • Cor Vos