Jasper Philipsen wint millimetersprint in BinckBank Tour, VDP en Teunnisen pakken secondes in Gouden Kilometer

Er gebeurde van alles in de laatste fase van de eerste etappe van de BinckBank Tour: een Gouden Kilometer, een massale valpartij en natuurlijk een massasprint.
binckbank tour

De eerste etappe van de BinckBank Tour van Blankeberge naar Ardooie was een kolfje naar de hand van de (in grote getale aanwezige) sprinters. Maar uiteraard waren er wel weer de vluchters van de dag in de slechts 134 kilometer lange etappe. De eer was weggelegd voor Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise).

Met nog iets minder dan 50 kilometer te gaan passeerden ze voor het eerst de doorkomst in Ardooie, om daar vervolgens drie lokale ronden af te leggen. Hun voorsprong bedroeg op dat moment zo'n anderhalve minuut. Tot de onafwendbare massasprint zou aanbreken, was het vooral uitkijken naar de beruchte Gouden Kilometer, waar de renners die een gooi willen doen naar het algemeen klassement alvast een paar seconden konden pakken - en die kunnen van pas komen, want de BinckBank Tour is niet zelden een secondenspel.

In die Gouden Kilometer maakten onder andere Mike Teunissen (4 seconden) en Mathieu van der Poel hun klassementsambities duidelijk. In de 17 kilometer erna viel het in het peloton nooit meer stil. Tot het 4 kilometer van de streep - letterlijk - stilviel: een massale valpartij, waarbij bijna driekwart van de renners erbij lag of stilstond. Oliver Naesen was het slachtoffer met de grootste naam. Hij leek z'n rechterbeen niet meer te kunnen buigen na de val en moest over de streep worden geduwd door Dries de Bondt en Pascal Eenkhoorn.

Een select groepje van een man of 40 ging even later alsnog sprinten. In een millimetersprint kwam UAE-Belg snel over Pascal Ackermann en Mads Pedersen heen en ging nipt als eerste over de meet. Hieronder vind je beelden van de sprint, de massale valpartij, de Gouden Kilometer, en vind je ook de eerste 10 van de dag (met drie Nederlanders).

De sprint

De val

De Gouden Kilometer

De top 10 van de dag

  • Jasper Philipsen

Laatste nieuws