Alaphilippe met de handen in de lucht in L-B-L, maar Roglic wint (en VDP wordt zesde)

La Doyenne kende ook in oktober hetzelfde stramien als altijd: wachten, wachten, wachten... - maar uiteindelijk wel koers natuurlijk, en wat voor één!
roglic alaphilippe

De grote vraag was of Mathieu van der Poel een rol van betekenis kon spelen in Luik-Bastenaken-Luik na zijn krachtsinspanning van gisteren in de BinckBank Tour. Op de Redoute, 35 kilometer van het einde, leek het wel snor te zitten, want de Nederlandse kampioenstrui reed in het peloton mee omhoog - net als Tom Dumoulin. Het tempo werd in dienst van kersvers wereldkampioen Julian Alaphilippe gemaakt door Dries Devenyns.

Op 23 kilometer van de meet bleek waarom: Alaphilippe sprong achter Luis Leon Sanchez en Rui Costa aan. De finale was begonnen. De drie werden al snel weer teruggepakt, dus het was wachten op de Roche aux Faucons voor de favorieten weer van zich lieten horen. Daar reed Tom Dumoulin de longen uit het lijf tot 500 meter van de top springveer Alaphilippe zijn duivels ontbond.

Marc Hirschi, Primoz Roglic en Tadej Pogacar konden mee. Even later sloot ook Michal Kwiatkowski aan, terwijl Michael Woods net de oversteek niet kon maken. Van der Poel kon op de steile Roche aux Faucons net niet mee en zat samen met Dumoulin in de groep van een man of 10. VDP sleurde zelf aan kop; het verschil met de voorsten werd nooit groot. Vooraan gooide Hirschi nog maar eens de lont in het kruidvat. Alleen Alaphilippe kon mee, maar de twee Slovenen kwamen ook weer terug. Kwiatkowski brak en zakte terug in de groep Van der Poel.

De vier vooraan hadden in de laatste kilometers genoeg voorsprong en dus gingen zij sprinten voor de zege, al kwam Matej Mohoric nog terug uit de achtergrond.

UPDATE 17.12 uur: Julian Alaphilippe is teruggezet naar de vijfde plaats vanwege zijn manoeuvre in de sprint. De uitslag hieronder klopt dus niet meer.

De sprint

De top 10 van de dag

Laatste nieuws