Etienne van Empel: 'Zag de hekken in het rond vliegen', ploeggenoot Wackerman breekt alles in lijf na 'helikoptercrash'

Een raar moment toen we opeens twee renners van Vini Zabù-KTM op de grond zagen liggen na de etappe. Nederlander Etienne van Empel was een van hen en kan er over navertellen. Ploeggenoot Luca Wackermann kwam er veel slechter vanaf en moest opgeven.
luca Wackermann

Wat was er gebeurd? Twee renners van Vini Zabù op de grond, net daaromheen dranghekken die omver gewaaid leken. Het waren Etienne van Empel en zijn Italiaanse ploeggenoot Luca Wackermann. Volgens ploegmanager Angelo Citracca had een te laag vliegende helikopter de rare crash veroorzaakt; door de luchtverplaatsing die wieken veroorzaakten zouden de hekken zijn omgewaaid. Citracca zegt ook dat de hekken niet goed waren vastgemaakt, maar dat ontkent Giro-baas Vegni stellig.

Wat de oorzaak ook precies is, de 'helipkoptercrash' heeft zeer nare gevolgen voor Wackermann. De 28-jarige Italiaan heeft een hersenschudding en verder zo ongeveer alles gebroken en gekneusd wat er te breken en kneuzen valt: z'n kaak, z'n neus, kneuzingen in het gezicht en op z'n rug, een vermoedelijk gebroken rug en kneuzingen in de gebitszone. Hij was na de crash maar nauwelijks bij bewustzijn en heeft geen idee wat er met hem is gebeurd.

Etienne van Empel kwam er beter af met wat kleine verwondingen en deed later in het hotel zijn verhaal. "Ik voelde een enorme windvlaag en toen zag ik de hekken in het rond vliegen, zo onze groep in. Voor ik het wist, lag ik op de grond en zag ik ook Luca liggen. Achteraf hoorde ik dat het door een te laag vliegende helikopter kwam. Het was verschrikkelijk om Luca er zo bij te zien liggen. Heel veel bloed. Je kon onmiddellijk zien dat het ernstig was."

Laatste nieuws