Thomas de Gendt leert jonge medevluchter lesje: 'Iedereen mocht winnen behalve hij'

Even een kort lesje wielrennen van ervaren rot Thomas de Gendt...

thomas de gendt
  • Thomas De Gendt Thomas De Gendt
  • Einer Augusto Rubio Einer Augusto Rubio

Thomas de Gendt haalde gisteren weer één van zijn befaamde kunststukjes uit: hij reed in de Giro-etappe van Milleto naar Camigliatello Silano vanuit het peloton in één ruk tweeënhalve minuut dicht naar de koplopers op de Válico di Montescuro, de zware klim met de top op 10 kilometer van de finish.

Één probleem: hij had de jonge Colombiaanse Movistar-klimmer Einer Rubio op z'n virtuele bagagedrager. Het was er, naast een heel sterke Filippo Ganna, de oorzaak van dat De Gendt uiteindelijk niet op het podium stond. Tegenover Sporza en op Twitter zei de Belg namelijk dat hij zijn medevluchter een lesje wilde leren.

"Kijk, dat hij eerst niet meerijdt omdat hij een ploeggenoot bij de koplopers hadden, begrijp ik. Maar toen we bij erbij waren, wilde hij nog steeds niet overnemen. Toen hij daarna nog aanviel, had ik zoiets van: iedereen mag winnen behalve hij. Toen Filippo Ganna ging, had ik liever dat hij won. Ik maakte er toen een doel van om op het wiel van Rubio te rijden. Als je niet overneemt, maar wel aanvalt dan is dat een mentaliteitsprobleem. Ik wilde hem een lesje leren. Je verdient het niet te winnen als je geen werk doet."