Simon Yates test positief op corona in de Giro. Dit zijn de gevolgen

Wat betekent het positieve coronageval van Simon Yates in de Giro concreet? Je leest het hier.

simon yates

Het nieuws kwam vanochtend toch wel als een verrassing: Simon Yates was positief op corona nadat hij gisteren na de etappe een test onderging vanwege milde klachten. Dat heeft gevolgen voor Yates zelf, maar hoe zit dat met zijn ploeg, het hele peloton en de Giro zelf? Hieronder lees je hoe het zit.

Simon Yates

Uiteraard ging Simon Yates zelf niet meer van start in de etappe van vandaag. Meteen nadat bleek dat hij verhoging had - de temperatuur van de Giro-renners wordt drie keer per dag opgemeten - ging de Brit in quarantaine in z'n hotelkamer, volgens het coronaprotocol van zijn ploeg Mitchelton-Scott. Toen de PCR-test, en de B-test, die daarna uitgevoerd werden, positief bleken bleef die situatie gehandhaafd. Yates heeft zeer milde symptomen en is volgens z'n ploeg in relatief gezonde toestand.

Mitchelton-Scott

De Australische werkgever van Simon Yates testte meteen al z'n ploeggenoten en die bleken allen negatief. Hetzelfde geldt voor de mecaniciens, masseurs en overige staf. Iedereen binnen de ploeg zal de komende dagen uit voorzorg nog meerdere keren worden getest.

Mocht er een positef geval bijkomen, dan hoeft de ploeg niet bang te zijn om uit koers genomen te worden, want Giro-baas Mauro Vegni liet voor de Ronde van Italië opteken dat zij niet het voorbeeld van de Tour volgen, waarbij een hele ploeg bij twee positieve coronagevallen uit koers genomen zou worden.

De renners van andere ploegen

De renners andere ploegen zouden op de rustdag van maandag al getest worden; naar de uitkomst van die testen zal nu met nog meer spanning worden uitgekeken. Buiten de Giro-bubbel testte vandaag ook Circus-Wanty-Gobert-renner Jan Bakelants positief. De Belg reed onlangs nog Luik-Bastenaken-Luik en zat daags nadien met Tiesj Benoot aan tafel bij het Sporza-napraatprogramma Extra Time Koers.

De Giro

Hoewel het positieve geval van Simon Yates geen directe gevolgen heeft voor de voortgang van de Giro, maakt Mauro Vegni zich in het algemeen wel zorgen, zo zei hij onlangs tegen de RAI. Ook in Italië loopt het aantal besmettingen weer op. De racedirecteur zag Parijs-Roubaix geschrapt worden. "Het baart me allemaal wel zorgen. Het aantal besmettingen loopt hier nu ook sneller op en we hebben nog twee weken te gaan."