Jos van Emden heeft forse kritiek op UCI: 'Mensen van buiten de ploegbubbel aten van zelfde buffet' 

De coureur van Jumbo-Visma had - helaas - voorspellende gaven in een podcast waar hij op de rustdag aan meewerkte.
jos van emden

Jos van Emden startte vandaag niet meer in de Giro nadat zijn ploeg Jumbo-Visma zich terugtrok toen bleek dat Steven Kruijswijk besmet was met het coronavirus. Het leek alsof de Zuid-Hollander daarmee voorspellende gaven had, want in The Cycling Podcast op de rustdag waarschuwde hij al voor zoiets. Van Emden ging daarin los op de UCI en de organisatie.

"Al op dag één ging het mis. We zaten met vier andere ploegen, de politie en neutrale mecaniciens in hetzelfde hotel. Bovendien waren er ook nog gewone gasten. Wij hebben een eigen kok mee, maar die andere mensen aten allemaal van hetzelfde buffet. Dat is vragen om problemen. Echt een heel grote fout."

Volgens de ervaren Jumbo-renner was dit niet het enige voorval dat niet door de coronabeugel kon. "Ik kreeg een filmpje doorgestuurd van iemand bij Deceuninck-QuickStep waar ongeveer hetzelfde speelde. Mitchelton-Scott zat toen ook in dat hotel, dus het is voor mij geen groot raadsel hoe Simon Yates besmet is geraakt. Tien ploegen en andere Giro-volgers in één hotel, dat kat kan gewoon niet!"

De UCI is de schuldige, vindt Van Emden. "Zij moeten ons beschermen. Ze willen altijd van alles ván ons, maar ondernemen nooit eens actie vóór ons. Als er meerdere renners besmet raken, hoop ik dat de UCI de rekening gepresenteerd krijgt", zei Van Emden voor het nieuws dat zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk en Michael Matthews besmet raakten.

  • Jos van Emden

Laatste nieuws