Getest: Brooks Cambium C67 zadel en handvatten

De meeste mensen kennen Brooks wellicht van de lederen zadels, maar ze hebben ook een hele productrange Cambium zadels, gemaakt van vulkanisch rubber. Onlangs lanceerden ze de C67, voor alledaags gebruik en wij mochten hem uittesten.

Getest: Brooks Cambium C67 zadel en handvatten

Brooks omschrijft het Cambium C67 zadel als een zadel voor alledaags gebruik, bijvoorbeeld voor woon-werk verkeer. De bovenzijde is gemaakt van elastisch rubber, waardoor schokken en stoten geabsorbeerd worden. Dit rubber buigt soepel mee en hoeft niet te worden ingereden, zoals bij de lederen zadels van Brooks. Verder is het weer- en slijtvast.

Die bovenzijde is ook behoorlijk stroef, waardoor je stevig in het zadel blijft zitten, om het maar even toepasselijk te omschrijven. De gebogen vorm van de bovenzijde en de zadelneus moeten voor meer stabiliteit zorgen. Zo loopt de achterzijde iets omhoog, om te voorkomen dat je achteruit glijdt tijdens het trappen. We mochten ook een setje bijpassende handvatten uittesten, die qua kleur en looks aansluiten bij het zadel.

Het zadel

We probeerden het zadel uit op een Specialized Source, een sportieve woon-werk fiets. Wat opvalt is dat het Brooks zadel aardig wat breder is dan het oorspronkelijke zadel. Een nieuw zadel zit altijd anders, dus het was een beetje experimenten met zadelhoogte en terugstand om hem afgesteld te krijgen. Echter, dat komt bij een stadsfiets vaak iets minder nauw dan bij de racefiets. Wat ook opviel is dat het zadel iets harder is. Is dat erg? Ik vind van niet. Ik vergelijk een zadel altijd maar met een bank. Als je een lange film kijkt, weet je op een zachte bank na een tijdje niet meer hoe je moet zitten. Een hardere bank zit uiteindelijk een stuk comfortabeler. Hoe dat komt? Ondersteuning. Dat geldt in mijn optiek ook voor zadels. Ik zit ook iets anders op de fiets voor m'n gevoel, iets meer rechtop en meer op m'n zitbotten. Conclusie: echt een fijn zadel (ook voor wanneer je wat langere afstanden fietsten) en de afwerking met de kenmerkende klinknagels geeft de fiets een stuk chiquere uitstraling.

De handvatten

De handvatten zijn vrij hard en ondanks de ergonomische greep moest ik daar echt even aan wennen. Je zet ze vast met een inbusbout. Tip: zet ze in het begin niet al te strak vast, zodat je ze tijdens het fietsen nog een beetje bij kunt stellen. Een leuk detail aan de handvatten zijn de aluminium einddoppen, die qua vormgeving erg aan de klinknagels op het zadel doen denken. Het nadeel van deze doppen is dat krasjes en beschadigingen snel zichtbaar zijn. Zet je fiets dus vooral niet tegen een muur aan en haal hem voorzichtig uit de schuur.

Het zadel en de handvatten zijn verkrijgbaar bij Brooks dealers en hebben een adviesprijs van respectievelijk €120,- en €45,-.

Detailfoto van het zadel
Materiaal
  • Brooks / Tom Akkerman