EF Pro Cycling wil Giro na zondag laten stoppen, UCI en Giro-organisatie weigeren

Teammanager Jonathan Vaughters schreef een brief met dit voorstel.
ef pro cycling

Op de website van Eurosport staat een brief van EF Pro Cycling gericht aan de RCS (organisatie Giro), de UCI, de teams en andere stakeholders van het evenement met daarin het verzoek om de ronde na zondag te beëindigen. Vaughters en zijn team betogen in het schrijven dat de besmettingsgraad van ongeveer 2% (11 besmettingen) in de girobubbel te hoog is en die bubbel dus gecompromitteerd is.

De eendenploeg verwacht meer positieve gevallen op basis van dat gegeven en de cijfers en wil een echte uitbraak voor zijn. Ze stellen daarom voor om de Giro na zondag te beëindigen en dan een officiële winnaar uit te roepen. De ploeg is bang voor chaos bij meer coronagevallen en wil dat voor zijn door nu al een duidelijke afspraak te maken.

Verder wil EF Pro Cycling dat er nu al meer en betere veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals het behoorlijk afsluiten van de start- en finishlocaties en herstellen van de veiligheid in de hotels waarin teams verblijven. Ook moeten er volgens Vaughters en co voor de rustdag minimaal coronatests worden afgenomen; als daar positieve gevallen tussenzitten, moet de ronde per direct worden stilgelegd.

De UCI reageerde negatief op het voorstel. De bond wil wel dat renners, staf en andere mensen in de girobubbel beter gescreend worden de komende dagen en heeft er bij de organisatie op aangedrongen de racebubbel beter te waarborgen. Giro-directeur Mauro Vegni wil ook niks weten van het eerder stopzetten van zijn ronde. "Wij gaan er alles aan doen de Giro in Milaan aan te laten komen. Ik denk ook niet dat ons coronaprotocol slechter is dan bij andere evenementen."

Overigens verduidelijkte Jonathan Vaughters in een tweet dat het schrijven van EF Pro Cycling slechts een voorstel is. Zijn ploeg stapt vandaag en de komende dagen gewoon weer op, tenzij er nieuwe positieve gevallen opduiken.

Laatste nieuws