Mathieu van der Poel wint Ronde van Vlaanderen in thrillersprint, 34 jaar na z'n vader

Dit gebeurde er allemaal tijdens Vlaanderens Mooiste!
van der poel van aert

In een Ronde van Vlaanderen zonder massa's Vlamingen op de weg was niet alles anders: een groepje van zes met Nederlander Danny van Poppel erbij reed weg en mocht wegblijven tot de finale begon. Die finale begon niet voordat we al enkele opvallende zaken de revue zagen passeren. Hieronder een overzichtje

Zo goed als zonder publiek dus, en de mensen die niet vanuit hun huiskamer keken, verplaatsten die naar buiten

We zagen deze merkwaardige val van Gregor Mühlberger

En Edvald Boasson Hagen kon nog net over de spoorwegovergang; het peloton moest wachten

Boasson Hagen was met z'n vluchtpoging op iets meer dan 109 kilometer van de meet de eerste beetje grote naam die iets probeerde. Daarna stak Mathieu van der Poel op 50 kilometer van de aankomst, in aanloop naar de Koppenberg, even z'n neus aan het venster. Op de Koppenberg zelf liet de Nederlander zich ook weer zien, maar ditmaal in de achtervolging op Julian Alaphilippe, die er vanonder muisde.

Het zorgde ervoor dat er zich al een elitegroepje vormde (o.a. Bettiol, Van Aert, Naesen, Van Baarle en dus Van der Poel). Benoot maakte de oversteek in z'n eentje en achter hem sloten nog meer mensen aan alvorens het volgende klimmetje alweer wachtte: de Steenbeekdries. Een man of 25 zou gaan strijden voor de eindzege, waarbij topfavoriet Mads Pedersen verrassend moest lossen.

Vooraan zorgde een ontketende Alaphilippe dat er geen moment rust was. Nog voor de Taaienberg ging hij er weer vandoor en alleen Mathieu van der Poel volgde. Dan misten we er nog eentje van de groten: Wout van Aert. Nou, die sloot op de Taaienberg aan bij de twee. Op 37 kilometer van de finish hadden de drie topfavorieten elkaar al gevonden.

Ze werkten samen, maar kwamen toch niet echt weg. Een sterke Bettiol en Valentin Madouas probeerde met blokken aan het been Kris Lampaert en Kasper Asgreen (want beiden QuickStep) aan te sluiten. Bettiol moest z'n poging staken op een paar seconden, waarop Asgreen uit z'n wiel poefte, maar werd 'gearresteerd' door de achtervolgende groep. Prachtige koers!

Tot Julian Alpahilippe opeens kermend van de pijn tegen het asfalt lag. Hij reed tegen een motor op toen hij via z'n communicatie wat zei tegen de ploegleidersauto en kon z'n koers niet vervolgen.

De val in beeld

Het werd dus - op geheel andere wijze dan waar iedereen vooraf hoopte - Het Duel tussen Van der Poel en Van Aert, want ze namen een voorsprong van meer dan een minuut op de groep met achtervolgers. Op de Oude Kwaremont en de Paterberg waren de twee aan elkaar gewaagd; het werd dus een sprint á deux in Oudenaarde. En wat voor sprint. Een thriller. Van der Poel won met een paar centimeter verschil. 34 jaar na z'n vader Adrie is hij de winnaar van de Ronde van Vlaanderen!

De sprint

De top 10 van de dag

Laatste nieuws