Woedende Giro-baas na rennersprotest: 'Iemand gaat hier voor boeten, geen prijzengeld!' 

Mauro Vegni is witheet en staat op exoploderen na gisteren. De Etna is er niks bij...

mauro vegni

Mauro Vegni, de koersdirecteur van de Giro, is in alle staten nadat de renners in de Giro, volgens hem zonder goed overleg, de 260 kilometer lange etappe inkortten. De renners kwamen tot dit besluit na een stemming in een appgroep (Telegram), waarbij vertegenwoordigers van alle teams een stem hadden. Volgens bronnen stemden 14 van hen voor inkorten, 2 tegen, en zouden 4 vertegenwoordigers zich voegen naar wat de meerderheid vond (het wij-vinden-alles-wel-best-standpunt).

De uitkomst van die stemming - inkorten dus - was Vegni tegen het zere been. Er ontstond een soap van jewelste waarin nog steeds niet helemaal duidelijk is wie nu wat vond, maar het resultaat was een ingekorte etappe. En dat pikt Vegni niet. "Het is onacceptabel. Als je niet wil rijden omdat je een etappe te lang vindt of het te koud vindt, blijf dan gewoon thuis! Ze wisten de lengte van de etappe van tevoren, en tsja, het is oktober, dan kan het regenen..."

Vegni fulmineert nog even door: "De renners die deze beslissing namen, zijn dezelfde die zich aan het begin van het seizoen druk maakten over hun salaris. Nou geven we ze koers, is het weer niet goed! Ik heb bovendien persoonlijk niks van de renners gehoord. Niet de avond voor de etappe, niet op de dag zelf. Ons doel is nu eerst Milaan halen, maar iemand gaat hiervoor boeten!"

Daar maakte de Giro-baas meteen al een begin mee: het prijzengeld van de etappe van gisteren zal niet naar de renners gaan, maar wordt overgemaakt naar een stichting die zich inzet voor het bestrijden van de coronacrisis. To be continued...