Vuelta | Woods de sterkste in heerlijke rit, jonge Nederlanders weer sterk

Na de rustdag was het meteen weer vuurwerk in de Vuelta.
valverde

De Vuelta ging na de rustdag (waarop geen coronagevallen werden ontdekt) door zoals we op zondag gestopt waren - met dien verstande dat de weersomstandigheden wat beter waren. Andermaal was het chaos in Spanje. En andermaal moest er geklommen worden. Er lag in Baskenland een grote lokale lus, waarbij een beklimming van zo'n 7 kilometer lengte twee maal gedaan moest worden.

De renners grepen het uitdagende parcours aan om er een mooi dagje koers van te maken. Op een gegeven moment lee het wel alsof het halve peloton in de aanval was. Bij de vele aanvallers waren Nederlanders Niki Terpstra, Thymen Arensman en Ide Schelling actief. Andere bekendere namen die in de aanval gingen: Tim Wellens, Sepp Kuss, George Bennett, Guillaume Martin en, jawel, Alejandro Valverde.

Aan de voet van de klim had de omvangrijke kopgroep nog iets meer dan een minuut voorsprong over. Het peloton viel ondertussen in de sprint naar de klim in waaiers uiteen - want het waaide als klap op de vuurpijl ook nog behoorlijk door in Baskenland. Op de klim was het Dylan van Baarle die namens INEOS het tempo voerde.

Zijn tempo zorgde er niet voor dat het verschil heel veel kleiner werd. Vooraan viel een andere Nederlander aan. Op 22,5 kilometer van de meet gooide Ide Schelling de knuppel in het hoenderhok; Kuss en Valverde sprongen op het wiel, waardoor de jonge Nederlander helaas niet wegkwam.

Dat lukte EF-renner Michael Woods wel. De Canadees pakte een halve minuut. Achter hem was het een spervuur van demarrages met met name een actieve Alejandro Valverde. De Spanjaard kwam uiteindelijk met Guillaume Martin, Nans Peters en Omar Fraile in een groepje terecht dat Woods in de afdaling van de klim bijhaalde. 5 man vooraan dus, maar het verschil met de achtervolgende groep was beperkt (schommelend ronde halve minuut). Met het peloton op bijna 2 minuten was het duidelijk dat de etappewinnaar in ieder geval niet dáár zat.

Met nog 10 kilometer te gaan haperde de samenwerking wat bij de 5 vooraan; het verschil met de 9 achtervolgers (onder wie de 2 Jumbo's, Thymen Arensman en Ide Schelling) liep terug tot 15 seconden. Een spannende slotfase dus, vooral toen ze in de kopgroep al vroeg begonnen met demarreren.

Toch bleven de 5 vooruit. Iets voor de vod van de kilometer was het Woods, bergop al de sterkste, die de beslissende demarrage plaatste. In de hellende aankomststrook hield hij stand. De jonge Nederlander Schelling werd 8ste; Thymen Arensman finishte op een 13e plaats net buiten de top 10. Valverde deed nog een zaakje voor het klassement, want het peloton kwam op iets minder dan een minuut over de meet. De Spanjaard sluipt daardoor de top 10 binnen.

Top 10 van de dag

Het algemeen klassement, waarin Valverde een sprongetje maakt

Laatste nieuws