Wie is Alex Molenaar en waarom rijdt hij de Vuelta voor een Spaanse ploeg?

Een kennismaking met een renner waar je misschien tot voor gisteren nog nooit van had gehoord...

alex molenaar

Jonge Nederlanders als Ide Schelling en Thymen Arensman lieten zich deze Vuelta al zien. Zij rijden voor World Tour-ploegen (respectievelijk BORA-hansgrohe en Sunweb) en staan te boek als grote talenten. De naam Alex Molenaar zal veel wielerliefhebbers wat minder bekend in de oren klinken. Maar toch was hij er gisteren ineens in de kopgroep. Ook pas 21 jaar jong en hij pakte meteen de prijs voor de strijdlust mee. Wie is deze jonge renner die net als Jetse Bol onder contract staat bij het pro-continentale Burgos-BH?

Nou, dat Molenaar juist bij die toch wat kleinere Spaanse ploeg rijdt, is toch wat minder verrassend dan je in eerste instantie zou denken: zijn moeder is Spaans. De in Rotterdam geboren Molenaar groeide echter wel op in Nederland, Oud-Beijerland om precies te zijn. Hij reed in het Nederlandse continentale circuit voor Monkeytown en Parkhotel Valkenburg.

Als junior won hij al eens de prestigieuze Internationale Junioren Driedaagse, waar hij onder andere de betere was van Tom Pidcock en Ilan Van Wilder. Vorig seizoen boekte hij zijn eerste UCI-koerswinst in de Ronde van Opper-Oostenrijk en pakte hij een bergrit in de Ronde van het Quinghaimeer in China. Ook het eindklassement in de Ronde van Roemenië was een prooi voor Molenaar.

Het leverde de Zuid-Hollander, die je kunt rangschikken als klimmer, toch wel een beetje verrassend een contract op bij de Spaanse ploeg Burgos-BH. De ploeg selecteerde hem dus ook meteen voor de Vuelta. Vooralsnog maakt de jonge Nederlander zijn selectie helemaal waar.