Krachtig statement Vuelta-renners: woedend op UCI-jury, lof voor Vuelta-organisatie

Duidelijke woorden van alle renners die actief zijn in de Vuelta.

vuelta chris froome robert gesink

Na het korte protest van de renners gisteren wilden de Vuelta-renners op schrift stellen waar ze tegen protesteerden, zodat daar geen misverstanden over zijn. Alle renners die actief zijn in de Ronde van Spanje brachten daarom vandaag een statement naar buiten dat aan duidelijkheid niet te wensen overlaat.

In het statement (dat je hieronder in z'n geheel leest) zeggen de renners dat ze protesteren tegen de UCI-jury, die de etappe van vrijdag zonder de renners en teams te informeren op het laatste moment - zelfs na de race - niet als vlakke etappe categoriseerden. Daardoor werden alle tijdsverschillen aangerekend in plaats van alleen tijdsverschillen groter dan 3 seconden.

De renners vinden dat de UCI-jury z'n werk beter had moeten doen. Ze stellen dat ploegen alle etappes tot in de puntjes voorbereiden en dat de UCI dat heeft nagelaten en vervolgens ook nog eens heeft nagelaten die ploegen - en renners - naar behoren te informeren, terwijl dat toch niet zo ingewikkeld zou moeten zijn.

Het Vuelta-peloton benadrukt dat de actie uitdrukkelijk niet tegen de Vuelta-ogranisatie was gericht. Sterker nog, in de een na laatste alinea van het statement geven ze organisatie een pluim en zeggen ze dat het een van de veiligste koersen in pandemietijd is. Ze hebben veel lof voor de maatregelen die de organisatie nam.

Ook willen ze nog benadrukken dat alle renners in de Vuelta achter het statement staan. Die van de ploeg die de rode trui door het ingrijpen van de UCI-jury verloor (INEOS), maar die de rode trui erdoor veroverde (Jumbo-Visma).

Het volledige statement