Je blijft je verbazen: jonge Movistar-Deen Mathias Norsgaard fietste twee maanden met gebroken been

Break A Leg is een succeswens, maar als je been daadwerkelijk gebroken is, fietst dat toch niet zo prettig, ondervond het Deense talent Mathias Norsgaard.
mathias norsgaard

Tyler Hamilton won ooit een Tour-etappe met een gebroken sleutelbeen. Maar met een sleutelbeen trap je niet. Met je benen wel en dus is het voor een wielrenner erg onhandig als eentje daarvan gebroken is. Mathias Norsgaard kan erover meepraten, want de talentvolle 23-jarige Deen, in 2018 nog derde op het WK tijdrijden voor beloften, brak z'n scheenbeen op twee plekken in december 2019.

Na lange tijd uit de roulatie te zijn geweest, maakte hij op 3 augustus z'n rentree in de Gran Trittito Lombardia. In twee maanden kwam de renner van Movistar tot nog 11 koersdagen, waaronder de BinckBank Tour. In de laatste etappe van die ronde, op 3 oktober, haalde hij de finish niet.

Niet verwonderlijk, want die etappe voerde over de kasseien van de Muur van Geraardsbergen en de Deen klaagde dat hij op hobbelige wegen nog erg veel pijn had aan zijn rechterbeen, het been dat hij eerder op twee plakken brak - en de Muur van Geraardsbergen is wel een beetje hobbelig.

Norsgaard had pijn van zijn knie tot zijn enkel en kon nauwelijks lopen, vertelde hij aan de Deense krant BK. Daarop besloot men een nieuwe scan te maken en bleek de eerdere breuk nooit helemaal goed genezen. "De schroeven die in mijn been zaten, waren gebroken. Ik reed dus rond met losse en kapotte schroeven én een nog gebroken been. Logisch dat ik pijn had. Er zaten sowieso ook te weinig schroeven in om het bot bij elkaar te houden."

Inmiddels is Norsgaard weer geopereerd. Er zijn nieuwe schroeven in het scheenbeen gezet. Norsgaard geeft aan z'n revalidatie extra voorzichtig aan te pakken.

  • Mathias Norsgaard

Laatste nieuws