Naam Chris Froome genoemd in dopingzaak die draait om erectiestoornis

Pak de popcorn er maar even bij...
chris froome

Eerst even een inleiding in De Zaak Freeman, want in die dopingzaak is de naam van Chris Froome nu voor het eerst genoemd... De Zaak Freeman draait om Richard Freeman, een oud-arts van Team Sky en de Britse wielerbond. Deze arts wordt er door de General Medic Council van beschuldigd in maart 2011 testosteronpleisters te hebben besteld, terwijl hij ervan op de hoogte was dat deze zouden worden gebruikt als prestatiebevorderende middelen.

Freeman ontkende in de verhoren niet dat hij ze had besteld, en eigenlijk ook niet eens dat ze als prestatiebevorderende middelen zouden worden gebruikt, want hij beweerde ze te hebben besteld om de erectieproblemen van Shane Sutton te verhelpen. Sutton is een oud-trainer van Team Sky en de Britse wielerbond. Hij was furieus na die verklaring van Freeman en ontkent ten stelligste.

Erectieproblemen of niet, deze Sutton speelt nu toch weer een rol in de zaak. Daarvoor moeten we terug naar 2012, toen Team Sky na de dopingbekentenis van Lance Armstrong schoon schip wilde maken en de staf vroeg om een verklaring te tekenen nooit iets met doping te maken te hebben gehad. Daarop bekenden onder anderen Steven de Jongh en Bobby Julich, die de ploeg derhalve verlieten.

Sutton werd in 2012 ook gehoord door Team Sky en verklaarde dat Froome vanuit Nice soms om onverklaarbare redenen op de motor ging naar Italië ging en vertelde over zijn band met Bobby Julich. In 2011 was Julich de persoonlijke trainer van Froome en de twee werkten vanuit Nice - dat vlakbij de grens met Italië ligt, dus zo gek zijn die tripjes op de motor nu ook weer niet als het om hobbyritjes gaat...

De verklaring van Sutton werd volgens de Engelse krant The Times onlangs in de verhoren met Freeman aan de dokter voorgelegd. Hij zou gezegd hebben dat hij bekend is met de verhalen rond Froome. Volgens de krant zijn die verhalen echter ook onderzocht en is er nooit bewijs gevonden voor verdachtmakingen aan het adres van Froome. Team INEOS wil niet ingaan op de zaak, net als Sutton.

  • Chris Froome

Laatste nieuws