HomeNieuwsBruyneel: 'Ik durf wel te stellen dat Armstrong minder deed dan anderen'

Bruyneel: ‘Ik durf wel te stellen dat Armstrong minder deed dan anderen’

Johan Bruyneel heeft weer eens van zich laten horen. De oud-ploegleider van Lance Armstrong stelt dat zijn poulain niets deed wat anderen ook niet deden en hekelt de hypocrisie van de wielerwereld.

In een interview met Eurosport stelt Bruyneel dat Armstrong de beste van zijn generatie was, met of zonder doping. Hij stelt ook dat de bewering van het Amerikaanse antidoping-bureau USADA, dat US Postal het meest succesvolle en geprofessionaliseerde dopingprogramma in de geschiedenis had, niet klopt. “Dat is pure fantasie”, stelt Bruyneel. “Hetzelfde werd gezegd tijdens de Tour, over Roglic en Pogacar. Maar stel dat de Slovenen – ik denk niet dat het zo is – een product gebruiken, dat niet toegankelijk is. Geloof je dan dat zij de enigen zijn die dat gebruiken? Lance was ook niet de enige. De bewering van de USA is onzin. We hebben veel erger gezien, in Rusland of Oost-Duitsland bijvoorbeeld.”

“Lance deed niet meer dan de anderen. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat hij iets minder deed dan de concurrentie, vooral in vergelijking met de renners wie werden betrapt on Operacion Puerto, met dr. Fuentes. Mayo, Basso, Ullrich, Hamilton etcetera… Ik weet dat het een beetje schokkend is als ik het zelf, maar in die tijd waren bloedtransfusies routine. De praktijk was lange tijd gebruikelijk. Op de Spelen van 1984 voerde het hele Amerikaanse team transfusies uit. Lance deed het op de ouderwetse manier. Hij nam bloed af en injecteerde het na drie weken weer. Dat was niet makkelijk te organiseren. Fuentes had daarentegen een systeem van machines waarmee bloed langer kon worden bewaard. Hij nam monsters tijdens de winter en kon er zoveel uithalen als hij wilde, wanneer hij wilde.”

Lappartient

Bruyneel vertelt voorts dat hij best wel weer in de wielerwereld wil werken. “Maar dat is onmogelijk”, stelt hij. “Ik ben levenslang geschorst en dat gaan ze echt niet terugdraaien. Er zijn minstens twee mensen die daar een obstakel voor vormen: Christian Prudhomme en David Lappartient. Beiden zeggen ze dat ze niets willen horen over Armstrong. Het is nog steeds een beetje hypocriet, want ze aarzelen niet om selfies te nemen met anderen… Persoonlijk ken ik Lappartient niet, maar voor zover ik begrijp interesseert wielrennen hem niet meer dan dat. Het is vooral een middel om zijn politieke doeleinden te bereiken. Hij is een pure politicus, een ambitieus iemand die naar ik meen een hoge positie in het Olympisch Comité wil bereiken.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...