Wout van Aert iets minder afgetraind dan in de zomer: 'Hij mag best een frietje eten'

Ondanks dat hij niet in topvorm is, stond Wout van Aert bij zijn terugkeer in het veld wel twee keer op het podium. Wat opviel is dat hij wat meer gewicht in de schaal legt dan zijn collega's in het veld. Niet erg en volkomen logisch, leggen bondscoach Sven Vanthourenhout en Van Aert zijn trainer Marc Lamberts uit.

Wout van Aert iets minder afgetraind dan in de zomer: 'Hij mag best een frietje eten'
  • Wout van Aert Wout van Aert

Marc Lamberts vertelt tegen Het Nieuwsblad dat het normaal is dat Van Aert iets minder scherp staat dan in de zomer. "Niet meer dan logisch. Je kan als renner niet een heel jaar leven op een vetpercentage van zes procent. Dat is fysiek en mentaal niet haalbaar. In vergelijking met de Tour en het WK staat Wout nu enkele kilo’s zwaarder. Hij heeft dan ook vijf weken niet met de food coach-app van de ploeg gewerkt", klinkt het. "Vroeger stond Wout in de winter op zijn scherpst, omdat de cross zijn hoofddoel was. Nu liggen zijn ambities vooral in de lente en de zomer en staat hij dan op zijn scherpst. Al zal er tegen de kampioenschappen in januari wel nog wat gewicht af gaan."

Daarnaast moet volgens Lamberts ook rekening gehouden worden met de lichaamsbouw van Van Aert. "Wout is een gespierde renner, een type sprinter. Toon Aerts is dan weer een lange smalle", zet Lamberts het in perspectief. "Als je de kont van Wout met die van Dylan Groenewegen zou vergelijken, dan is zelfs Wout een dun mannetje."

Bondscoach Sven Vanthourenhout beaamt de uitleg van Lamberts"Hij is in het verleden al minder scherp uit vakantie teruggekeerd. Wout eet graag en drinkt al eens een glas wijn. Prima. Ik hoop zelfs dat hij de komende weken soms nog een frietje zal eten. Pas vanaf januari zal elke gram weer tellen."

Cyclocross
  • Cor Vos