Altijd leuk om even geconfronteerd te worden met de gevolgen van een avondje (of meerdere avondjes) lekker tanken... Hieronder lees je wat voor invloed alcohol heeft op de verschillende processen/functies in/van je lichaam.
Metabolisme en spierfunctie
Je metabolisme, oftewel je stofwisseling, raakt in de war van alcohol, waardoor je spieren niet bij de energievoorraad (het glycoceen) kunnen die je door te eten opbouwt. Dus het is een fabeltje dat bier een goede caloriebom is voor wielrenners, want je spieren kunnen niet bij die calorieën. Doordat je van alcohol meer insuline gaat aanmaken, wordt dit effect nog eens versterkt.
Daardoor zul je dus eerder kramp krijgen als je gaat sporten de dag(en) nadat je alcohol hebt gedronken. Ook kun je spieropbouw wel vergeten, want die spieren krijgen geen energie. Je breekt dus eigenlijk alleen maar af...
Vetverbranding
Niet geheel verrassend, maar alcohol vertraagt het vetverbrandingsproces. Dus je krijgt niet alleen de calorieën erbij die je door het bier of de wijn naarbinnen krijgt, maar in de dagen erna verbrand je ook minder snel vet tijdens het fietsen. In een onderzoek kwam naar voren dat het vetverbrandingsvermogen met 73 procent afnam nadat de testpersonen 24 gram alcohol innamem - dat is minder dan twee biertjes.
Cardio
Van alcohol droog je dus uit - en niet alleen de dag erna; dat effect ebt langer door. Daardoor moet je hart harder werken. En dat zorgt weer voor een minder efficiënte doorvoer van zuurstof tijdens het fietsen, waardoor je aanzienlijk minder presteert in een periode dat je wat meer drinkt.
Herstelvermogen
Door alcohol krijg je een verstoord slaappatroon en dat is dodelijk voor je herstel na een inspanning. En dan kom je zelfs in een vicieuze cirkel terecht als je toch sport. Je lichaam functioneert namelijk niet optimaal en zal daardoor nog weer minder herstellen.
- Cor Vos