De wetenschap spreekt: goede sporters drinken meer alcohol dan slechte sporters

Geen grap! In het artikel lees je hoe het zit, want er zijn uiteraard wel wat achterliggende redenen die een en ander verklaren.

bier

De wetenschap is een prachtig iets. Zeker als je wielrenner bent en van een biertje/wijntje houdt. Want dan is de kans volgens een onderzoek van het gerenommeerde Cooper Institute in het Amerikaanse Dallas groot dat je een goede wielrenner bent.

Inspanningstest

Het instituut onderzocht namelijk het verband tussen de hoogte van de VO2max en alcoholinname. Ze deelden mensen in drie groepen in, te weten:

- lichte drinkers (3 of minder alcoholische consumpties per week)

- gemiddelde drinkers (tussen de 4 en 14 alcoholische consumpties per week)

- zware drinkers (meer dan 14 alcoholische consumpties per week)

Vervolgens keken ze naar de resultaten van een inspanningstest die de mensen uit het testpanel (ruim 38.000 mensen, dus ze gingen niet over één nacht ijs) van het onderzoek deden.

Correlatie

Daar kwam toch wel enigszins verrassend uit dat er correlatie bleek te zijn tussen de alcoholinname van mensen en hun fitheid. Een bijzondere correlatie, want: hoe fitter, hoe meer mensen dronken per week. De personen die zich na de test gemiddeld tot zeer fit mochten noemen.

Voor vrouwen geldt dat de kans verdubbelt dat je een gemiddelde of zware drinker bent als je je kwalificeerde als gemiddeld of zeer fit, terwijl dat voor mannen zelfs 63 procent is.

Een theorie voor de uitkomst van dit onderzoek is dat mensen die veel sporten - en dus fitter zijn - zichzelf na afloop of op een ander moment ook belonen met een een alcoholische versnapering - of twee, of drie...

Hoe dan ook, het lijkt ons goed nieuws met het weekend voor de deur. Proost! (Maar er wel bij blijven fietsen hè!)