Dit is hoe de coach van Wout van Aert hem laat toewerken naar het WK veldrijden én het wegseizoen: 'Lastige puzzel' 

Interessant om de persoonlijke trainer van Van Aert over een niet eenvoudige opgave aan het woord te horen.
wout van aert

Een normale wielrenner klaarstomen voor een nieuw seizoen is tegenwoordig al een bijna Nobelprijswinnende opgave, want wielrennen is steeds meer wetenschap. Maar wat als die wielrenner nu ook nog voor het wegseizoen eind februari begint, door de modder wil ploegen in het veld?

De Belg Marc Lamberts is bij Jumbo-Visma de persoonlijke trainer van Wout van Aert (en Primoz Roglic). Sporza voelde hem aan de tand over hoe het in z'n werk gaat om een wegrenner die ook veldrijder is in beide disciplines goed voor de dag te laten komen.

Beginnen bij het begin. Rust na een zwaar seizoen. "Wout heeft na het wegseizoen twee weken totale rust gehad. Dat lijkt weinig en dat is het ook, maar het zou genoeg moeten zijn. In die twee weken verlies je wel ongeveer 10% van je VO2max, je maximale zuurstofopname. Dat wat je verliest met die rust is het equivalent van wat je er in een paar goede trainingsweken bij krijgt."

Om dat er voor het volgende seizoen weer bij te krijgen, is het dus zaak om weer op te bouwen. Bij Van Aert gaat dat anders dan de 'normale' wielrenners, legt Lamberts uit. "Uiteraard heb ik hem niet meteen geforceerd en na de hervatting 50 Watt minder laten trappen, maar hij traint in december veel meer kilometers dan de andere renners doen. Die pakken dat in januari pas weer op. Maar dan is Wout veel aan het crossen, dus doen we dat eerder al. Hij is net in Spanje geweest en heeft daar ritten van 170 kilometer afgewerkt. Dat is om de basisconditie voor eind februari ten goede te laten komen."

Het is daarbij de uitdaging om óók nog crosstrainingen in te passen en ervoor te zorgen dat Van Aert er staat op het WK veldrijden op 31 januari in Oostende. "Dat is een hele puzzel. Vooral omdat hij ná dat WK niet te veel fysieke schade opgelopen moet hebben. Het lichaam raakt door dat crossen gewoon gewend aan die korte inspanningen van een uur. Bovendien is een weekje rust, ook mentaal, na dat veldrijden welkom. Daarom laat ik Wout nu al zoveel kilometers maken om aan die basisconditie te werken."

Voordeel is dat het lichaam van Van Aert veel aankan, zowel fysiek als mentaal. "Hij kan die trainingsvolumes echt aan hoor. Geen zorgen! Mentaal kan hij ook echt door die muur heen als het moet. Wout kan als geen ander diep gaan", sluit Lamberts af.

Laatste nieuws