Kelderman voelde gebrek aan vertrouwen in Giro: 'Ik wil Spekenbrink er nog over bellen'

Wilco Kelderman leek dit jaar eventjes op weg naar Giro-winst, maar een ijzersterke tandem van INEOS wist hem nog uit het roze te rijden. Achteraf was er veel te doen over de tactiek van Sunweb. Had ploeggenoot Jai Hindley moeten wachten? Dit is wat Kelderman er zelf van vindt.

Kelderman voelde gebrek aan vertrouwen in Giro: 'Ik wil Spekenbrink er nog over bellen'
  • Afbeelding van Wilco Kelderman Wilco Kelderman

De Girorit naar de Stelvio bleek beslissend voor het klassement te zijn. Rozetruidrager João Almeida moest lossen en het enige wat Kelderman nog moest doen was Tao Geoghegan Hart en zijn ploeggenoot Rohan Dennis volgen. Dat lukte Kelderman niet, maar zijn ploeggenoot Jai Hindley wel. Ondanks dat de Nederlander virtueel in het roze reed kreeg zijn ploeggenoot niet de orders om te wachten. Kelderman vertelt in het Algemeen Dagblad dat hij dat niet aan had zien komen. "Ik had niet zien aankomen dat Dennis zo goed zou zijn", vertelt hij in het AD. "Maar ook niet dat Jai helemaal zijn eigen koers mocht rijden, dat zijn kaart werd getrokken. Dat ik aan mijn lot werd overgelaten. Op de teambespreking, de avond ervoor, was dat niet duidelijk geworden."

"Op een gegeven moment reed ik alleen op de Stelvio, vol in de wind. Dan begint de frustratie. Je weet dat de Giro uit je handen glipt, dat je je voorsprong aan het verliezen bent. Je rijdt zoveel alleen, in de afdaling moest ik veel bijtrappen, ik had al zoveel energie verspeeld voor de laatste klim. Het was harken naar de finish", beschrijft hij die dag.

Kelderman vertelt dat in z'n communicatie riep dat Hindley moest wachten, maar dat de ploegleiding daar niet mee akkoord ging. "Uiteindelijk had ik zelf harder moeten rijden. Jai deed wat hem werd gezegd, ik neem hem niks kwalijk. Ik was ook wel blij voor hem, dat hij die rit won", is hij eerlijk.

"Wat als Hindley bij me was gebleven? Dan zou ik wel echt super dichtbij zijn gekomen of had ik de Giro gewonnen. Alleen al in die Stelvio-etappe had het zoveel tijd gescheeld als Jai bij me was gebleven. Dan had ik er heel anders voor gestaan. Ik had het gevoel dat het vertrouwen er niet in me was, met deze koerstactiek. Op zaterdag, een dag voor Milaan, startte ik in het roze aan de laatste bergetappe naar Sestrières, maar de ploegtactiek was erop ingericht dat ik dacht: ik ga de Giro verliezen. De marge was te klein, ik voelde me niet super meer, het vertrouwen was er ook niet."

Iwan Spekenbrink bellen

Kelderman vindt het jammer dat dat vertrouwen er vanuit de ploegleiding niet was, vertelt hij. "Ik weet niet of ze ook echt blij waren toen ik op het podium stond. We werden tweede en derde in een grote ronde, maar ik had niet echt het idee dat iedereen zo blij was in de ploeg. Een beetje een raar idee. Ik wil Iwan (Spekenbrink, ploegmanager van Sunweb, red.) er nog over bellen. Een keer dat laatste jaar bespreken.”

De komende jaren komt Kelderman uit voor BORA-hansgrohe. Hij vertelt dat hij al langer in gesprek was met andere ploegen, waaronder dus de ploeg van Peter Sagan. Kelderman moest via de pers vernemen dat zijn contract bij Sunweb. Zelf ziet hij z'n kritische houding misschien als reden: "Ik kan soms redelijk hard of direct zijn, misschien soms té hard. Ik probeerde feedback te geven zodat we beter werden als ploeg, maar het laatste jaar viel het misschien wel bij ze in het verkeerde keelgat."

Nieuws
  • Cor Vos