🎥 België boven in Ronde van Polen! Wellens klopt nieuwe leider Vingegaard in tijdrit, Kelderman komt ten val

Tim Wellens was de snelste in de klimtijdrit van de Ronde van Polen en neemt de leiding in het klassement over van landgenoot Thibau Nys. 

Tim Wellens wint tijdrit in Polen

Opnieuw feest voor België in de Ronde van Polen. Daar waar op dag één Thibau Nys naar de overwinning knalde, was het op dag twee feest voor Tim Wellens. De Belgisch kampioen tijdrijden was de snelste in de rit tegen de klok.

(Klim)tijdrit

De enige chronorace in de Poolse rittenkoers kan met recht een klimtijdrit genoemd worden. Het parkoers was ruim vijftien kilometer lang en ging continu bergop. Vooral de laatste drie kilometers, met stijgingspercentages tussen de zeven tien procent, waren zwaar.

Ideaal voor de betere klimmers dus, maar ook voor de explosieve coureurs. Jonas Vingegaard was de favoriet, maar dat ook Tim Wellens hier goud presteert mag geen verrassing heten. De 33-jarige renner van UAE is immers Belgisch kampioen en heeft zijn zinnen gezet op deze rittenkoers.

Daar waar Wellens bij het tussenpunt - voor het lastigste gedeelte van de tijdrit - nog negen seconden toe moest geven op Mads Pedersen, die daar de snelste was, bleek Wellens op de top veruit de beste. De Belg liet Vingegaard het nakijken. De Deense kopman van Team Visma | Lease a Bike moest negen tellen toegeven.

Doordat Wellens op dag één niet bij de eersten over de finish kwam, neemt Vingegaard wel de leiding in het klassement over van Thibau Nys. Diezelfde Nys verloor ruim drie minuten in de tijdrit.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Valpartij Kelderman

Gisteren won Wilco Kelderman nog bijna de etappe en ook vandaag was hij sterk onderweg. Tot het eerste tussenpunt reed hij slechts twee seconden trager dan latere winnaar Wellens. Bovendien was de Nederlander daar een handvol tellen sneller dan kopman Vingegaard.

Vlak daarna sloeg het noodlot toe en kwam Kelderman ten val. Hij kon zijn weg vervolgen zonder al te veel problemen - zo leek het. Wel had hij veel tijd verloren en zag hij een kans op ritwinst en/of de leiding in het klassement wegvallen. Kelderman kwam uiteindelijk als elfde over de streep. Zijn achterstand op Wellens was uiteindelijk 0'42".

De Ronde van Polen gaat morgen verder met een heuvelrit met een explosieve aankomst bergop. Jonas Vingegaard zal starten in de gele leiderstrui. De Deen verdedigt een voorsprong van 24 seconden op de nummer twee: de ongelukkige Kelderman.

Nieuws
  • Cor Vos