Dit zijn de nieuwe fietsen van Jumbo-Visma

We zagen de afgelopen periode al (wazige) beelden van Jumbo-Visma renners op een Cervélo, maar nu heeft het Canadees/Nederlandse merk op haar website duidelijke foto's van de fietsen geplaatst.

Dit zijn de nieuwe fietsen van Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma

Cervélo werd in 1995 opgericht door de Nederlander Gerard Vroomen en de Canadees Phil White en is inmiddels alweer jaren in handen van Pon. Je kunt het dus wel een Nederlands merk noemen. Nadat het team al een foto met de nieuwe outfit (waar vrij weinig aan veranderde) en de nieuwe fiets deelde op hun socialmedia-kanalen, volgde Cervélo al snel met gedetailleerde foto's van de fiets. Sinds mensenheugenis maakt de ploeg gebruik van Shimano-onderdelen en dat is in 2021 niet anders. De fietsen zijn afgemonteerd met de Shimano 9100 Dura Ace groep en Shimano wielen. De banden zijn van het Italiaanse Vittoria. Verder zien we zadels van Fi'zi:k, bidonhouders (en bidons) van Tacx en fietscomputers van Garmin. Opvallend detail is het fietsbelletje onder de fietscomputer. We gaan er vanuit dat dit een Hide My Bell van Closethegap is. De S5 heeft een stuur en zadelpen die speciaal voor deze fiets ontwikkeld zijn, op de R5 maakt men gebruik van onderdelen van FSA.

Aerofiets, klimfiets en tijdritfiets

Op bovenstaande foto is de S5 te zien, het aerodynamische model van Cervélo. Verder hebben de renners en rensters de beschikking over de R5 klimfiets. Die gaan we hoogstwaarschijnlijk vooral terugzien in bergetappes en heuvelklassiekers. In de klassiekers kunnen de ploeg de Caledonia 5 gebruiken, die comfortabeler is. De afgelopen jaren zagen we echter af en toe ook een R3 opduiken in kasseikoersen. Tot slot haspelen ze de tijdritten af op de P5 tijdritfiets. In het veld blijft Wout van Aert voorlopig nog even op een overgespoten Bianchi fietsen. Momenteel is Cervélo bezig met het ontwikkelen van een crossfiets.

Tot slot nog een observatie: de afgelopen jaren hield Jumbo-Visma altijd vast aan velgremmen, met de overstap naar Cervélo lijken ze compleet over te stappen naar schijfremmen, al kan het zomaar zijn dat we hier een daar toch een R5 zien opduiken met velgremmen, zoals we vorig jaar ook bij Sunweb zagen.

De R5 klimfiets.
Handig verstopt onder de Garmin, een belletje.
Een subtiel honingraatmotief op de bovenbuis.
Materiaal
  • Cervélo - Bram Berkien