Het bijzondere verhaal van supertalent Fem van Empel

Gisteren werd bekend dat het Nederlandse 18-jarige crosstalent Fem van Empel al prof wordt bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Hoe het iets meer dan een jaar geleden er nog totaal anders uitzag voor de Brabantse...
fem van empel

Het is 10 november 2019. In China hebben een mens en een vleermuis net een ontmoeting achter de rug waar we nog veel van gaan horen en op het voetbalveld in Nuenen speelt een blond meisje dat net twee maanden 17 is haar laatste voetbalwedstrijd voor de plaatselijke trots in de Hoofdklasse, uiteraard met nummer 14, net als Jackie Groenen en ach kom, hoe heet-ie ook alweer... Johan Cruijff. Ze scoort twee keer in het duel tegen Buitenveldert.

Van de vleermuis en de mens kennen we de identiteit niet, maar het blonde meisje heet Fem van Empel. En ook van haar gaan we nog veel horen. In positieve zin.

Want inmiddels is ze 18 en sinds een paar dagen profwielrenster - meer specifiek: veldrijdster en mountainbikester - bij Pauwels Sauzen-Bingoal. In de moddermiserie van Dendermonde reed ze naar een vierde plek tussen alle 'grote' vrouwen; een top 10-klassering in het veld is al niet eens meer zo heel bijzonder voor haar.

Maar iets meer dan een jaar geleden voetbalde ze dus nog. Lekker met de meiden op de zondagmiddag - dat klinkt trouwens wat vrijblijvend, maar RKSV Nuenen speelt in de Hoofdklasse, na de Eredivisie en de Topklasse het hoogste niveau voor vrouwen in Nederland. Haar Instagramfeed is op dat moment een mix van voetbal en fietsen.

Ze kiest.

Wie nu op haar Instagram kijkt, ziet alleen nog maar fietsen, vaak met een modderig jong koppie erboven. Het shirt met nummer 14 is ingelijst en hangt vast op een mooie plek in huize Van Empel. Het is zeker niet ondenkbaar dat er de komende jaren naast dat ingelijst shirt veel meer ingelijste shirts komen te hangen, bijvoorbeeld die met de regenboogkleuren erop.

Op haar eigen website schrijft ze dat ze al op haar derde zonder zijwieltjes fietste. De eerste tekenen dat we met een nieuw Nederlands vrouwelijk talent te maken hebben. Maar wie zich een jaar na de focus volledig op het fietsen te hebben gericht op regelmatig met de wereldtop meet, is niets minder dan een supertalent.

Laatste nieuws