1) Wielerschoenen zijn zwart
Er zijn steeds meer figuren die het in hun hoofd halen op witte - of nog veel erger: allerlei andere kleuren - wielerschoenen in te klikken. Dat is niet de bedoeling, want wielerschoenen behoren zwart te zijn - het liefst zo zwart mogelijk, met weinig tierelantijntjes. Kleurtjes en ander gek gedoe doe je maar met je shirtje! En jongens, wit... Dat wordt toch heel snel vies? Waar zijn jullie mee bezig?!
2) Die rare driekwartbeenstukken zijn uit den boze!
De driewartbroek is in het dagelijks leven al een modeflater van heb ik jou daar, maar op de racefiets is het een nóg grotere schending van de goede smaak! Als je er een beetje hoge sokken (en je draagt hoge sokken, dat had wielerstatement 10 kunnen zijn..) bij draagt, dan is er precies 4 centimeter huid zichtbaar. Geen gezicht!
3) Sokken zijn wit - hier zijn een paar uitzonderingen op
Team Jumbo-Visma geeft het goede voorbeeld nadat Wout van Aert en Mike Teunissen hun beklag hadden gedaan over de zwarte sokken van het team. Dit seizoen zijn ze zoals het hoort wit! Daar zijn een paar uitzonderingen op, waarover ik onder de tweet zal uitweiden.
Nieuw bij Jumbo-Visma dit seizoen zijn witte koerssokken ipv de zwarte in voorbij jaren. Puristen Teunissen en Van Aert vonden dat geen gezicht en zijn met succes gaan lobbyen bij de ploegleiding.
— Thomas Sijtsma (@ThomasSijtsma) January 22, 2021
Goed, de uitzonderingen en bijzonderheden dus..
1) Zwarte sokken kun je in de winter wél dragen, als je ook beenstukken of een lange broek aanhebt.
2) Sokken met een andere kleur dan zwart kunnen ook gedragen worden bij als ze bij het shirtje passen - in de afbeelding hei draag ik celeste
3) Als je verder helemaal in het zwart bent - zwarte broek, zwart shirt, zwarte beenstukken - dan kun je iedere sok dragen. Van roze tot zwart (zwart dan weer niet bij een korte broek; dat is gewoon echt geen gezicht..)
4) De witte sokken mogen eventueel ook wat frivoliteiten bevatten, zoals een stipjemotief, leuke raketten of een omgekeerde 13.
4) Die sokken gaan óver de beenstukken
Hier laat Wout van Aert me dan weer ernstig in de steek, want hij is van de beenstukken-over-sokken-school. Maar hij kan nog zo vaak Egan Bernal lossen en daarna een massasprint winnen; hier zit hij er gewoon naast. Sokken óver de beenstukken! Enfin, daar schreef ik al 's een heel epistel over...
5) Net als de wielerschoen is ook de wielerbroek zwart - hierop zijn géén uitzonderingen
Dit is een kort punt. Niet wit (hallo, Remco..), rood, blauw, groen, en zeker niet bruin (hallo AG2R..). Nee, zwart. Wat kan het leven toch heerlijk simpel zijn!
6) Een wat groter zadeltasje > er als een pakezel bijrijden
Veel wielerpuristen schijnen nogal wat moeite te hebben met een groot zadeltasje. Ik behoor niet tot die groep. Althans, het zadeltasje an sich vind ik ook niet mooi, en is dus bij voorkeur zo klein mogelijk. Maar als dat dan inhoudt dat ik er als een pakezel bij rijdt omdat alles in de zakken van m'n shirtje moet, dan is de keuze snel gemaakt: een wat groter zadeltasje (zo stop ik in de bergen m'n windjackie voor de afdaling bij voorkeur in m'n zadeltasje; meer mensen zouden dat moeten doen.
7) Het wielershirtje moet strak zitten
Als je niet wil dat mensen de contouren van je bierbuikje zien, dan ga je maar wat meer fietsen. Zo'n lubberding is waardeloos - tenzij je Henk heet, dan heb je dispensatie. Het shirtje moet gewoon een beetje strak zitten. Zo'n flabberend ding in de wind, daar kan ik me mateloos aan storen! Gewoon een maatje kleiner en zoeken naar shirtjes die het predicaat 'racefit' hebben. Dank u!
8) Wielershirtjes hebben geen kraagje
Voortbordurend op de strakke kleding: kledingfabrikanten borduren vaak een hoog opstaand kraagje aan hun shirt. Als je dan in de zomer de rits iets los doet flabbert dat alsnog in de wind. Irritant vanuit esthetisch oogpunt. Daarom: een ronde hals zonder kraagje, of een v-hals. Overigens ga je qua kleur en motiefjes maar je gekke gang - zolang het geen regenboogtrui of gele trui is, kan (bijna) alles.
9) En het koersklakske is een essentieel onderdeel van de wieleroutfit
Het koerspetje geeft je outfit net wat meer cachet. En praktisch ook bovendien: in de zomer beschermt het tegen de zon, in deze tijd van het jaar zorgt het dat je hoofd (essentieel voor het warmhouden van de rest van je lijf) warm blijft. Dus zet er altijd eentje op onder je helm. Als je denkt: poeh, dat is in de zomer toch veel te warm? Nee hoor, daar heb je zomerkoersklakskes voor!