HomeZelf in het zadelSlimme investering: een tweedehands fiets

Slimme investering: een tweedehands fiets

Veel voordeliger!

Tegenwoordig kost alles geld en vanwege het Coronavirus wordt de situatie voor veel mensen steeds nijpender.
Zo ook de aankoop van een fiets. Juist nu je een fiets nog harder nodig hebt om genoeg beweging te krijgen, gaat je fiets stuk of is hij echt versleten en valt er geen ritje meer op te maken. Wat doe je? Koop je een nieuwe of toch maar een tweedehands fiets? De keuzestress is vast herkenbaar.

Het kopen van een nieuwe fiets is vaak kostbaar en het aanbod in het midden-segment wordt steeds geringer door de grote vraag naar fietsen bij de dealers. Het kopen van een tweedehands fiets wordt hierdoor steeds interessanter maar heeft zowel voor- als nadelen. In dit artikel zetten we graag de zaken voor je op een rijtje.

De voordelen

Allereerst nemen we de voordelen van de aankoop van een tweedehands fiets onder de loep: het grootste voordeel is de prijs. Vanzelfsprekend ligt deze lager dan bij de aanschaf van een nieuwe fiets en kan er vaak makkelijker onderhandeld worden over de prijs. Zeker in de huidige tijd speelt de prijs een steeds grotere rol.

Daarnaast is de aanschaf van een tweedehands fiets ook goed voor het milieu. Er hoeft namelijk geen nieuwe fiets geproduceerd en verzonden te worden en dat scheelt een hoop qua impact op het milieu. Iets wat ook steeds belangrijker wordt bij de keus voor een aankoop van bijvoorbeeld een fiets.

Het aanbod

Er zijn veel verschillende tweedehands fietsen die worden aangeboden waaronder stadsfietsen, MTB en tourfietsen. Daarnaast is het aanbod van tweedehands racefietsen in Nederland ook ontzettend groot. Dat is ontzettend handig als je jouw conditie op pijl wilt houden tijdens de lockdown en toevallig op zoek bent naar een nieuwe tweedehands fiets.

En wie wil er nu niet op een vintage Jan Janssen, Cinelli, Gazelle of Peugeot rijden? Een tweedehands racefiets ziet er vaak nog goed uit, zijn gemaakt van staal, aluminium of een combinatie van beide wat de fiets betrouwbaar en licht maakt. Dat merk je vooral wanneer je het gewicht van een racefiets vergelijkt met een gewone stadsfiets.

Het leuke van de zoektocht naar een tweedehands fiets is dat je continu een groot en verfrissend aanbod vindt aan fietsen die vaak goed zijn onderhouden

Nadelen?

Het kopen van een tweedehands fiets bij de dealer heeft nadelen. Men moet genoegen nemen met het aanbod van de lokale dealer. Niet alle dealers hebben een groot aanbod aan tweedehands fietsen, en wellicht helemaal niet binnen het segment waar jij uitgerekend nu een fiets zoekt.

Tevens moet je aan het idee kunnen wennen dat het geen nieuwe fiets is en je dus niet precies weet wat er eventueel mee gebeurt is. Met name dat laatste schrikt sommige mensen af. Toch is die schrik vaak onterecht omdat een tweedehands fiets altijd geheel wordt nagekeken en rijklaar gemaakt door de dealer, waardoor er relatief weinig gebreken zijn met tweedehands fietsen.

Ondanks de eventuele nadelen die je zou kunnen bedenken bij de aanschaf van een tweedehands fiets is het zeker geen slecht idee. De fiets ziet er optisch goed uit, is nagekeken door de dealer en komt vaak met een leuk prijskaartje.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Zelf in het zadel | De dag dat ik bijna stierf aan een hongerkloppenkramp des doods op het slechtste asfalt ooit in de Vogezen

In 'zelf in het zadel' schrijven onze redacteuren over hun eigen ervaringen op de racefiets. Deze keer over een dag in de Vogezen die uitliep op een ramp...

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Column | De Bezweterugstroopwafel, een genot dat de niet-fietser nooit zal ervaren

Onze redacteur over een stroopwafelervaring die alleen is weggelegd voor wielrenners. Herkenbaar verhaal?