Annemiek van Vleuten heeft het naar haar zin bij Movistar: 'Ze vinden me toch géén monster'

Van Vleuten over Netflix-fame, het middelpunt zijn en over het feit dat haar nieuwe ploeggenotes haar toch geen monster vinden...

annemiek van vleuten movistar

Annemiek van Vleuten heeft haar eerste maand in dienst als renster van Team Movistar erop zitten en ze heeft haar wittebroodsweken als zeer positief ervaren, vertelt ze vanaf trainingskamp op de 'fietsvulkaan' de Teide in de podcast In Het Wiel van het AD. Het was wel even wennen voor de Europees kampioene.

"Ik wilde buiten m'n comfort zone, nou dat is gelukt haha. Bij het eerste trainingskamp bleek dat lang niet iedereen Engels kan en Spaans dus echt de enige taal is die ze spreken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor m'n ploegleider Pablo Lastras. Maar het gaat prima hoor. Ik denk dat ik nu vijftig procent van het Spaans meekrijg. Ik probeer het te leren door de Netflix-docu over het team nog een keer te bekijken, maar dan met Spaanse ondertiteling."

Daarover gesproken: Van Vleuten wordt ook een reality-personality. "Ik zit in deel 3 van de serie. TV-minuten maken, daar doe ik het allemaal voor, haha. Nee serieus, van mij hoeft het allemaal niet, mar het is part of the job. Ik ben al geïnterviewd en ik zal wel zien wat ze ermee doen."

Dat Van Vleuten in het derde deel van de documentaireserie zit (deel 2 moet nog gereleased worden) is niet verrassend, want ze is door Movistar als een grote aankoop binnengehaald. "Het schijn dat de ze bij de mannen in de Tour over de koersradio hebben gemeld dat ik getekend had. En bij de persvoorstelling presenteerden ze me ook echt als het middelpunt. Toen ik de foto's zag, met mij in het midden en niet Valverde ofzo, viel ik wel even van mijn stoel. Maar hier doen ze er heel normaal over. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen zit er al echt heel erg in bij de ploeg."

Behalve met de mannen, waar ze al veel mee trainde, zijn er natuurlijk ook haar veelal jonge vrouwelijke ploeggenotes. "Die zeiden al 'die Van Vleuten is toch géén monster en best leuk', haha. Daar waren ze misschien bang voor omdat ze me alleen maar kenden uit de koers. En misschien waren ze er ook bang voor vanwege de harde trainingen die ik doe. Maar het is leuk om gesprekken over wielrennen met ze te voeren en mijn ervaringen te delen; soms zie je dan al dat ze een dag later tijdens training iets doen wat je ze net hebt meegegeven."

Van Vleuten wil uiteraard niet alleen maar dingen meegeven, maar vooral ook zelf heel hard fietsen, en daar heeft ze vertrouwen in. "M'n pols is goed hersteld en met het nieuwe materiaal van Canyon kan het misschien nog wel harder allemaal. Ik zet niet het hele seizoen in het teken van Tokio, dat werkt voor mij niet. Pas na de Ronde van Burgos (20-23 mei, red.) gaat de knop om. Of ik de Giro Rosa rijdt, weet ik nog niet. Dat heeft ook met de corona-ontwikkelingen te maken."

Hier beluister je de hele podcast van een half uur

Achtergrond
  • Photo Gomez Sport / Movistar Team