George Bennett kroont zich tot kampioen van Nieuw Zeeland: 'Trots dat ik 'de varen' in Europa mag dragen'

De sympathieke Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma kwam solo over de meet.

george bennett
  • Afbeelding van George Bennett George Bennett

Na een succesvol 2020, met onder andere een tweede plaats in de Ronde van Lombardije en een zege in de Gran Piemonte is George Bennett 2021 goed begonnen. In een voor ons inmiddels al vreemd aandoend decor zonder mondkapjes en andere coronaregels (dat virus heeft Nieuw-Zeeland immers onder de duim) soleerde de renner van Jumbo-Visma in de 175 kilometer lange wedstrijd naar de zege. Hij finishte met een ruime voorsprong van bijna twee minuten op de nummers 2 en 3, Mark Stewart en Michael Torckler.

Toch was het geen gemakkelijke zege voor Bennett. Hij moest een achterstand van 4 minuten goedmaken op de leidende groep en slaagde daar met hulp van Machael Vink en Aaron Gate in. Die laatste is een Nieuw-Zeelands talent dat hem eerder in de week met slechts zeven tiende klopte in het nationaal kampioenschap tijdrijden. In de slotfase viel Bennett meerdere keren aan en raakte uiteindelijk weg uit de groep, waardoor hij solo over de meet kwam.

"Ik lag al op m'n knieën, maar samen met Michael en Aaron slaagden we er toch nog in om van voren te raken. Het was zo'n zware race. Aan het einde had ik echt geen benen meer, maar de gedachte dat ik de varen (het traditionele symbool op de Nieuw-Zeelandse kampioenstrui een seizoen lang in Europa mag dragen, hield me overeind. Met die trui in de Giro, daar ik zo naar uit!", zei Bennett tegen een Nieuw-Zeelandse website.

Nieuws
  • Cor Vos