Menselijk gedrag ook in wielersport uit den boze: knuffelen verboden

Stel je voor: na een zware uitputtende koers win je die zo felbegeerde klassieker. Tien seconden na jou bolt je ploegmaat over de streep die het gat naar de kopgroep in volle finale dichtknalde. Een omhelzing volgt terwijl je mekaar op de schouders slaat van pure euforie. Als het aan de KBWB ligt krijg je daar binnenkort een boete voor. Menselijk gedrag is dus uit den boze.

ballerini

“De wielersport staat niet boven de maatschappij, knuffelen willen we niet zien”, zegt Jos Smets, directeur van Belgian Cycling. De Belgische wielerbond heeft deze week zelfs heel pro-actief een brief geschreven naar de UCI. “Want het gaat om internationale wedstrijden en dan is de UCI bevoegd voor bijvoorbeeld eventuele boetes. Op dit moment staat er niets over in het reglement. We hebben de UCI nu gevraagd welk standpunt zij innemen en hoe we dit kunnen aanpakken", zegt de plichtbewuste Smets tegen Sporza.

“Bewustmaking is de eerste stap”, verduidelijkt Smets zijn strategie. “Bij elke wedstrijd hier in België is er trouwens een covid-afgevaardigde van de wielerbond aanwezig. Er is een heel streng protocol dat de ploegen en organisatoren moeten volgen. De afgevaardigde helpt ter plaatse mee om alles vlot te doen verlopen. Ik hoop dat het niet tot boetes komt, maar de renners zullen hun gezond verstand wel gebruiken."

Blijkbaar mag een peloton van 200 man gedurende een koers van vijf á zes uur koers wel fluimen, snotteren, spugen en zweten, maar een knuffel na afloop van de wedstrijd met een negatief geteste coureur is uit den boze. Over gezond verstand gesproken.

Nieuws
  • cor vos