Vanderpoeliaans kunststukje Lonneke Uneken in Healthy Ageing Tour: 'Ik kan deze klim dromen'

Wow, vanaf nu mag de jonge Noordelijke renster van SD Worx zich de Koningin van de VAM-berg noemen!

lonneke uneken

Lonneke Uneken is een 21-jarig wielertalent uit Veendam en rijdt dus in de noordelijke Healthy Ageing Tour een thuiswedstrijd. De noordelijke grond onder de pedalen doet haar goed, want in de laatste etappe van de etappekoers voor vrouwen reed ze een ijzersterke, haast Vanderpoeliaanse (of Vanderbreggiaanse of Vanvleutiaanse, zo u wilt) rit, die ze winnend afsloot. De eindzege in de ronde ging net aan haar neus voorbij, die was voor de vierde achtereenvolgende keer voor Ellen van Dijk.

Maar daar zal ze waarschijnlijk niet om malen, want op en rond de VAM-berg was ze de hele dag in de stromende regen in de aanval en tot ieders verrassing rondde ze die af. Ze reed eerst met een groepje vooruit - waarin ze ook al veruit de sterkste was - en de laatste 25 kilometer reed ze helemaal alleen, steeds weer tegen die Drentse vuilnisbelt opbeukend. Maar na iets meer dan drieënhalf uur koers kon ze de handen in de lucht gooien - of nou ja, van vermoeidheid lukte één handje nog net...

Na de finish was de heldin van de dag ook al snel weer in staat tot een reactie, waarbij ze aangaf dat het inderdaad voor haarzelf ook een verrassing was. "Ik verwachtte dit niet vanmorgen. We waren al vroeg in de aanval met een groepje en toen er vanachteruit wat meiden terugkwamen, viel ik weer aan. Ik was pas laat zeker van de zege, want op op dit klimmetje maak je zo een groot gat goed."

Uneken vond het extra speciaal dat ze juist hier won. "Ik train hier vaak, dus ik kan deze klim wel dromen, zeker na vandaag.. Mooi om juist hier m'n eerste profoverwinning te behalen. Nu gaan we eerst wel even een mooi feestje vieren met de ploeg!"

Uitslag 3e etappe

Eindklassement Healthy Ageing Tour

Nieuws
  • Cor Vos