Overzicht | Tirreno en meer: deze koersen kun je komende week op tv volgen

Na het spektakel van afgelopen weekend in de Strade gaat het koerscircus uiteraard gewoon door - met Mathieu van der Poel vanaf woensdag weer in actie! Hieronder lees je hoe laat iedere dag, met wie en wat het parkoers is...
mathieu van der poel

Parijs-Nice

Na twee sprintersetappes (waarvan er eentje knap werd gewonnen door Cees Bol) mogen nu de klassementsmannen aan de bak. Dinsdag staat er een tijdrit van 14,4 kilometer op het programma, met een kort klimmetje onderweg en een muurtje van 300 meter lang met stijfingspercentages van 7% naar de aankomst.

Een dag later finishen de renners in Frankrijk bergop na een col van eerste categorie (7,3 kilometer à 6%). Donderdag is het weer aan de sprinters, terwijl vrijdag een rit wacht die je in de Tour het predicaat 'overgangsetappe' zou meegeven. Is-ie in Parijs-Nice ook voor de vluchters?

In het weekend wordt de Rit naar de Zon beslist. Op zaterdag is er eerst een aankomst bergop in Valdeblore La Colmiane (16 kilometer à 6,3%). Zondag eindigt de rittenkoers traditioneel met de rit van Nice naar Nice met onderweg onder andere de Col d'Eze.

Favorieten: bij de sprinters zijn naast Bol onder andere Sam Bennett en Arnaud Démare actief in Frankrijk. De kanshebbers voor de eindszege zijn Primoz Roglic, Tao Geoghegan Hart, Aleksandr Vlasov, met Tiesj Benoot en Maximilian Schachmann als outsiders.

TV: Iedere werkdag kun je rond 14.30 uur terecht op Sporza of Eurosport - vanaf woensdag ivm de Tirreno op Eurosport 2 - (of de livestream van de NOS) en finisht de koers rond 16.30; in het weekend moet je er wat eerder bij zijn, dan kun je vanaf 13.30 uur terecht bij eerder genoemde zenders (de NOS zendt dan ook uit op tv)

Het profiel van de slotetappe | Beeld: ASO

Tirreno-Adriatico

Kan Mathieu van der Poel net als vorig seizoen weer een etappe pakken? En gaat Wout van Aert een (goed) klassement rijden? Dat zijn toch wel de twee hoofdvragen voor de sterk bezette Tirreno. Van der Poel kan zich woensdag tijdens de eerste etappe nog rustig houden, want dat lijkt een rit voor de (echte) sprinters.

Maar een dag later kan hij z'n lol al op met een aankomst heuvelop (7 kilometer à 4%). Ook de dag erna is er eentje over licht geaccidenteerd terrein en dus een kolfje naar de hand van VDP. In het weekend is het op zaterdag aan de echte klimmers met een aankomst bergop. Maar zondag wacht weer een rit over een lokale ronde waarin de renners steeds dezelfde pukkel voorgeschoteld krijgen.

Maandag is het weer aan de sprinters en de Tirreno sluit traditiegetrouw af met de vlakke tijdrit langs de kust in San Benedetto del Tronto.

Favorieten: Het is dus de vraag wat Wout van Aert kan in het klassement. Hoe het ook loopt, de concurrentie zal groot zijn, want ook Tadej Pogacar, Egan Bernal, Joao Almeida, Geraint Thomas, Thibaut Pinot, Julian Alaphilippe, Simon Yates, Nairo Quintana en Sergio Higuita staan aan het vertrek.

Bij de sprinters gaat het vermoedelijk tussen mannen als Caleb Ewan, Tim Merlier, Fernando Gaviria en Elia Viviani. En dan is er natuurlijk nog Mathieu van der Poel, de renner die niet in een hokje te vangen is...

TV: De Tirreno kun je iedere dag vanaf 13.30 uur op Eurosport 1 bekijken. De renners komen zo tussen 16.00 uur en 16.30 aan.

Het profiel van etappe 5, één van de ritten die op het lijf van Van der Poel is geschreven | Beeld: RCS

Healthy Ageing Tour

De vrouwen koersen deze week van woensdag tot en met vrijdag in eigen land - en wel in Noord-Nederland. De organisatie van de Healthy Ageing Tour wist het knap voor elkaar te krijgen aan de strenge Nederlandse eisen te voldoen zodat de dames drie dagen op afgesloten rondes kunnen koersen.

Woensdag rijden ze maar liefst 28 rondjes over het circuit in Assen. De dag erna wacht er een tijdrit 14,4 kilometer op het militair oefenterrein bij Lauwersoog, wie schiet daar met scherp*? De koers wordt op vrijdag afgesloten met een rit over het parkoers dat we kennen van het NK: rondjes rijden op en rond de aangelegde VAM-berg.

*Ergens is het jammer dat er donderdag een tijdrit op het programma staat, want er wordt die dag stormachtig weer verwacht. Maar helaas, geen waaiers in tijdritten... Het wordt wel uitkijken op de tijdritfiets aan de waddenkust, waar de wind ook nog eens extra huishoudt.

Favorieten: Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen ontbreken, maar met Amy Pieters, Ellen van Dijk, Lisa Brennauer, Riejanne Markus en Emma Norsgaard staan er genoeg toppers aan de start. Voor de etappe van woensdag kun je daar ook nog de sprintsters Lorena Wiebes en Jolien d'Hoore bijvoegen.

TV: Je kunt de Healthy Ageing Tour iedere dag bekijken op de site van Dagblad van het Noorden en op Podium TV (Ziggo kanaal 35). Vanaf 12.30 uur zit je daar goed voor een uur koers. Eurosport zendt na de Tirreno dat uur ook integraal uit.

Laatste nieuws