Wetenschappelijk bewezen: geschoren benen fietsen sneller, en niet zo'n beetje ook...

Dit zijn geen marginal gains meer...

geschoren benen

Voor profs is het de normaalste zaak van de wereld: het scheren van de benen. Het verhaal was altijd dat er dan minder vuil in kwam bij een valpartij en de verzorger na afloop niet een haarbal hoeft te masseren. Maar in een tijd dat alles aero is en iedere marginal gain er eentje is, blijkt het eigenlijk wel anders te zitten. En zo marginal is het ook niet.

Fietsenmerk Specialized zocht namelijk een tijdje geleden in een windtunneltest uit hoeveel het qua aerodynamica scheelt als er geschoren benen op de pedalen zitten of benen met haar erop. Nou, dat scheelt een slok op een borrel: 7 procent, en dat komt neer op zo'n 15 watt. Bij een tijdrit van 40 kilometer loopt het verschil tussen geschoren benen en niet geschoren benen dan al bijna op tot anderhalve minuut.

Hier bekijk je de video van Specialized

Dus als je je fietsmaten dit voorjaar de loef wil afsteken dan is het niet alleen voor de schapen scheertijd, maar moet ook je eigen vacht eraan geloven. Scheren maar en je rijdt ze er allemaal af bij een bordjessprint, beloofd. Daarna kun je gelukzalig aan de appeltaart!