Stand van zaken corona en de koers: '90% kans dat Parijs-Roubaix niet doorgaat'

Niet alleen slecht nieuws uit Frankrijk, maar ook in België kijkt men met samengeknepen billen naar nieuwe maatregelen.
kasseien

We meldden maandag al slecht nieuws over het doorgaan van Parijs-Roubaix (zie onder) en de kansen dat we 11 april over de keien stuiteren worden er bepaald niet groter op. En door snel oplopende coronabesmettingen knijpen de Vlaamse koersorganisatoren 'm nu zelfs ook weer een beetje. Een update over de belangrijkste koersen.

E3 Saxo Bank Classic

Deze koers staat vrijdag al op het programma en organisator Jacques Cousssens is er niet gerust op: "Als de overheid straks stelt dat het opnieuw een harde lockdown wordt, vrees ik voor onze koers. Ik ben natuurlijk de overheid niet, en zij beslist. Maar wij hebben er alles aan gedaan."

Dat blijkt wel uit concrete maatregelen die ze namen. "We zetten in Harelbeke zelfs robots in die de podiummissen vervangen en op corona testen. We roepen bovendien het publiek altijd op om thuis te blijven en naar televisie te kijken. Vooralsnog gaan we ervan uit dat de koers doorgaat."

Gent-Wevelgem

Bij de organisatoren van Gent-Wevelgem leeft hetzelfde gevoel. Maar organisator Griet Langedock plaatst de koers welin perspectief: "Wij hebben alle maatregelen genomen, dus aan ons zal het niet liggen. Aan de andere kant, het is ook maar koers. Je kan niet argumenteren dat heel het land plat zal gaan, maar de koers toch zal doorgaan. Dat wil niet zeggen dat we niet met samengeknepen billen de ontwikkelingen volgen. We gaan voorlopig gewoon door met de voorbereidingen."

Ronde van Vlaanderen

Deze koers is natuurlijk bijkans heilig in Vlaanderen en dus gaat organisator Thomas van den Spiegel ervan uit de Vlaanderens Mooiste gewoon op Eerste Paasdag gereden zal worden.

"Wij zijn nog altijd vol vertrouwen dat dit geen gevolgen zal hebben voor de Ronde. Ik denk dat we in oktober in een zeer slechte periode getoond hebben dat je heel veilig koers kan organiseren. Ik denk dat we dat de voorbije weken ook gezien hebben", vertelt hij tegen Sporza.

Parijs-Roubaix

Voor Parijs-Roubaix geldt niet de heiligverklaring van de koers die er in Vlaanderen wel is en dus zijn ze in Noord-Frankrijk nog wat somberder, zeker omdat in dat gebied al een zeer strenge lockdown geldt op het moment.

Francois Doulcier, voorzitter van Les Amis de Paris-Roubaix zeg is allesbehalve in z'n sas: "Ik ben 90% zeker dat Parijs-Roubaix niet verreden zal worden. De prefect denkt niet dat hij het publiek kan weghouden van het parkoers. Terwijl men in Vlaanderen prima bewijst dat dat wél kan."

Laatste nieuws