Overzicht | Koers op tv: Vlaanderen, Vlaanderen en Vlaanderen!

De heilige Vlaamse wielerweek is aangebroken! Hieronder lees je hoe je die zo goed mogelijk volgt - en het gaat niet alleen om koers, maar ook over praten over koers.
muur van geraardsbergen

Maaandag t/m donderdag: praten over koers in Vive le Vélo

Onder de subtitel Leve De Ronde! ontvangt Karl Vannieuwkerke iedere werkdag (behalve Goede Vrijdag) rond de klok van tien uur 's avonds gasten uit de wielerwereld om te klappen over de koers, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen.

Enkele gasten die deze weeklangskomen: Bram Tankink (ma), Marijn de Vries (di), Hennie Kuiper (wo), Tom Boonen (do), Chantal Blaak (do). Ook vaste waarden Renaat Schotte (ma), Sven Nys (di) en José de Cauwer (wo) maken hun opwachting.

Beeld: VRT

Woensdag: Dwars Door Vlaanderen

Waar het zondag een ronde is - ook alleen maar in naam overigens - daar gaan de coureurs woensdag dwars door Vlaanderen in de semi-klassieker die start in Roeselaere en finisht in Waregem - ook al niet echt dwars door Vlaanderen...

In de 184 kilometer tussen Roeselaere en Waregem krijgen de renners 13 hellingen en 3 kasseienstroken voor de kiezen, waaronder de Mariaborrestraat (kasseienstrook), de Kruisberg, de Taaienberg en het Vossenhol. De Nokereberg is met nog 11 kilometer te gaan de laatste helling.

Vorig jaar werd de koers vanwege corona afgelast, maar in 2019 was Mathieu van der Poel de sterkste. De Nederlands kampioen staat dit jaar weer aan het vertrek en zal vermoedelijk in Julian Alaphilippe z'n grootste concurrent hebben - met natuurlijk weer een zeer sterk QuickStep-blok (Asgreen, Sénéchal, Lampaert, maar geen Stybar).

Buiten VDP en QuickStep mogen ook Dylan van Baarle, Matteo Trentin, Anthony Turgis en Oliver Naesen hopen op de zege. Wout van Aert gaat niet van start in Dwars Door Vlaanderen. Je volgt de koers vanaf 14.30 uur op Sporza (Één) - ook Eurosport zendt de koers uit, maar in de Vlaamse wielerweek kijk je op De Belg, vinden wij...

Zondag: Ronde van Vlaanderen

Na het aperitief op woensdag is het zondag tijd voor de heerlijke paasbrunch genaamd de Ronde van Vlaanderen, de Hoogmis. Over het jaarlijkse hoogtepunt van het Vlaamse wielrennen hoeven we je waarschijnlijk niks meer te vertellen. Het parkoers is bekend (de Oude Kwaremont en de Paterberg zijn andermaal de laatste hellingen) en de favorieten ook: Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe (en de rest van Deceuninck-QuickStep).

Nu is het enkel zaak om je paasbeste joggingbroek aan te trekken en de hele dag voor de buis te hangen, want uiteraard zendt Sporza de koers van start tot finish uit - met daarna als toetje nog de vrouwenkoers. Tussendoor alleen er even uit voor het journaal, maar verder van 's ochtends tot in de vooravond koers!

Hopelijk weer dit beeld zondag!

Laatste nieuws