Overzicht | Koers op tv: WK sprint (of waaierrijden..?) en Baskenland

Helaas geen Roubaix, maar op zondag wel een heel mooi ander toetje! Hieronder lees je hoe laat je waar klaar moet zitten voor wie...
ronde van baskenland

Maandag tot en met zaterdag: Ronde van het Baskenland

Traditioneel gezien bereiden de mannen voor de Waalse klassiekers en de Amstel zich voor in de Ronde van het Baskenland. Maar 'voorbereiden' is er nauwelijks meer bij in het moderne wielrennen; er wordt elke koers gestreden op het scherp van de snede.

In deze editie van de zesdaagse wedstrijd door het koersmaffe Baskenland zal dat niet anders zijn. De etappekoers staat in het teken van het Sloveense onderonsje tussen Primoz Roglic en Tadej Pogacar, maar er zijn ook genoeg andere toppers aanwezig (namens Nederland Wilco Kelderman en Bauke Mollema, en oude vos Alejandro Valverde, die me z'n zege in de GP Indurain weer vorm toont) is er ook bij.

De tijdrit op maandag met z'n klimmetjes (aankomst op muur van 600 meter) leidt de week perfect in. Het is geen meter vlak in Baskenland, waar het hooggebergte niet wordt opgezocht, maar het wel elke dag raak is met steile klimmetjes.

TV: Iedere dag om 15.30 op Eurosport (finish tussen 17.00 en 17.30)

P.S. Zondag staat nog de Klasika Primavera op het menu in Baskenland, als een soort verlengstuk, maar die wordt niet uitgezonden op tv.

Profiel van de slotetappe, een typische 'Ronde van Baskenland-etappe' | Beeld: ProCyclingStats

Woensdag: Scheldeprijs (mannen en vrouwen)

Zo heuvelachtig de Ronde van Baskenland is, zo vlak is de Scheldeprijs. De koers door West-Vlaanderen (en een stuk Zeeland) staat dan ook bekend als het officieuze WK voor sprinters. Maar deze editie zou het ook maar zo het officieuze WK waaierrijden kunnen worden, want woensdag wordt er bar en boos weer voorspeld, waarbij tijdens de passage door Zeeland de wind precies goed staat.

Dus wie van de sprinters gaat het windspektakel overleven: Sam Bennett, Pascal Ackermann, Eli Viviani, Giacomo Nizzolo, Tim Merlier, Cees Bol of nog iemand anders? Er wordt dit jaar ook voor het eerst een vrouweneditie van de Scheldeprijs verreden - en op papier is Lorena Wiebes de snelste van het bevestigde deelnemersveld.

TV: Vanaf 15.00 op Sporza (Één) en Eurosport 2 - helaas is de windpassage door Zeeland dan al achter de rug...

Caleb Ewan wint de Scheldeprijs van vorig jaar

Zondag (en de week nadien): Ronde van Turkije

Helaas, geen Parijs-Roubaix. Maar toch is zondag één van de mooiste, zoniet de mooiste, koersdag van 2021. Fabio Jakobsen maakt dan namelijk zijn rentree in de Ronde van Turkije, vervolgens nog tot de zondag erna zal duren.

Meedoen voor de zege lijkt er op dag één nog niet in te zitten omdat de renners in de 167 kilometer lange etappe vijf keer een toch best wel pittig klimmetje voor de kiezen krijgen op het lokale circuit - waarvan de laatste passage op 15 kilometer voor de meet.

Maar de ploegdokter van Deceuninck-QuickStep zegt in principe wel dat Jakobsen weer sprintklaar is (zie artikel onder het profiel), dus wie weet later in de week - laten we vooral ook geen druk opleggen, het is al hartstikke mooi dat-ie überhaupt weer koerst.

TV: Vanaf 12.30 zendt Eurosport de eerste etappe live uit. De finish wordt iets voor 14.30 verwacht.
Update 8 april: Helaas heeft Eurosport in al haar wijsheid toch besloten de Formule E (Eurosport 1) en gewichtheffen (Eurosport 2) voorrang te geven, dus het is alleen te volgen via de Eurosport Player.

Het profiel ban de eerste etappe. | Beeld: ProCyclingStats

Laatste nieuws