Dit is het programma van Mathieu van der Poel richting Tour en Spelen

Na de voorjaarsklassiekers even welverdiende rust voor Mathieu. Hieronder lees je per maand hoe hij na de korte vakantie gaat toeleven naar z'n hoofddoelen deze zomer.

mathieu van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

April: vakantie en mountainbike oppakken

Na een druk crosseizoen en superzwaar voorjaar - met daartussen slechts een heel korte periode van rust - gaat nu, een week eerder dan gepland in verband met het uitstel van Parijs-Roubaix de druk even écht van de ketel bij Van der Poel. Hij was eraan toe, zei hij al eerder. Want met name die zware Tirreno was er toch wel ingehakt.

Nu is vakantie houden en mountainbiken bijna hetzelfde voor Mathieu, want een tochtje door de bossen voelt als vakantie voor hem. En dat zal ook wel moeten richting eind april, want in mei wil hij er echt staan in het mountainbiken.

Mei: punten sprokkelen op MTB

Mei staat dus in het teken van de mountainbike. Van der Poel moet punten sprokkelen in wereldbekerwedstrijden om een goede startpositie te realiseren voor de Olympische Spelen. Hij start op 8 en 9 mei in het Duitse Albstadt en een week later (16 mei) in het Tsjechische Nové Mesto.

Met die twee wedstrijden op het programma zou hij genoeg punten moeten kunnen verzamelen, want voor de Spelen staan er in totaal maar 4 op het programma - deze twee in mei en nog twee in juni/begin juli, waar VDP niet start.

Juni: terug op de weg

In juni zien we Van der Poel weer terug op de weg namelijk. Na een afwezigheid van precies twee maanden (help!) staat hij 6 juni aan de start van de Ronde van Zwitserland, die hij voorbereidt met een hoogtestage eind mei/begin juni.

Daarna zal hij 16 juni zijn Nederlandse titel verdedigen op het NK Wielrennen, dat andermaal op en rond de VAM-berg plaatsvindt in Drenthe - deze keer hopelijk met publiek.

Van der Poel wordt Nederlands kampioen op de VAM-berg in 2020.

Juli: de maand van de waarheid

De maand waarin het allemaal moet gebeuren. Of ja, eigenlijk al een beetje in juni, want de Tour de France start al op 26 juni in Bretagne. Bretagne = heuveltjes, en dus liggen er direct een paar kansen voor VDP, met daarbij dan ook automatisch kans op het geel.

Maar het roodst omcirkeld in de agenda van Mathieu van der Poel voor 2021 staat 26 juli. Op die maandagmiddag om 15.00 uur lokale tijd (8.00 uur Nederlandse tijd) moet hij zijn gouden droom waar gaan maken tijdens de Olympische mountainbikewedstrijd.

Daarna zal VDP vermoedelijk toewerken naar een WK op de weg dat 'm op het lijf is geschreven, en een week later de uitgestelde Parijs-Roubaix. Maar eerst dit maar eens..